Älskaren från huvudkontoret

Älskaren från huvudkontoret, skriven av Camilla Grebe är en skickligt uppbyggd spänningsroman vars främsta styrka ligger i dess djupa personporträtt. Det är inte en deckare med snabba vändningar och kvick handling. Snarare en eftertänksam bok där man som läsare verkligen lär känna huvudkaraktärerna. Eller gör man det?   

Älskaren från huvudkontoret

Tre huvudpersoner och tre berättarperspektiv. Vart tredje kapitel får dem. I dessa kapitel berättar de sin syn på verkligheten samt en del tillbakablickar från deras tidigare liv som delvis kan förklara deras nuvarande situation och beteenden. Vi möter Emma, en ung tjej som jobbar i klädbutik. Hon är ganska ensam och har inte haft det så lätt i livet men så träffar hon en man. En man som passar henne perfekt. Enda problemet är att han är VD för klädkedjan där hon jobbar.. varför de måste hemlighålla sin relation. De förlovar sig i smyg och Emmas liv kompliceras ytterligare när hennes fästman inte kommer till deras förlovningsmiddag. Sen hittas en kvinna brutalt mördad i fästmannens bostad och frågan är vem den mördade kvinnan är?
Kriminalpolisen Peter är den andra huvudkaraktären och han är med i teamet som ska utreda mordet på kvinnan. Ganska snart hittas kopplingar till ett ouppklarat mord som skedde för tio år sedan. Peter och hans team fastnar i utredningen och kallar in Hanne, en beteendevetare som ibland hjälper polisen med sina utredningar och gärningsmannaprofiler. Hanne är den tredje huvudpersonen och en riktigt intressant karaktär att följa. Hon lever med en hemlighet som får henne att förändra sitt liv och ta modiga beslut.

Jag lyssnade på boken som ljudbok vilket fungerade alldeles utmärkt. Uppläsaren var Katarina Ewerlöf. Jag visste inte alls vad jag skulle vänta mig av boken. Men den visade sig bli en riktigt intressant historia som knyts ihop av ett bestialiskt mord men där de psykologiska aspekterna av karaktärernas handlande står i centrum. Dessutom bjuder boken på en oväntad vändning som gör mig tvungen att omvärdera allt jag fått veta tidigare.

På bokmässan 2015 lyssnade jag på när Camilla Grebe berättade om sin nya bok Älskaren från huvudkontoret. Första boken hon skrivit på egenhand.

Älskaren från huvudkontoret_Camilla Grebe

Redan då blev jag nyfiken på den. Jag har tidigare läst de böcker om psykologen Siri (jag har skrivit om, två av böckerna: Innan du dog och  Bittrare än döden) som Camilla Grebe skrivit med sin syster Åsa Träff och eftersom jag verkligen gillar dem tänkte jag att även denna kunde falla mig i smaken. Och det gjorde den. En lite annorlunda spänningsroman jag verkligen kan rekommendera. Nu väntar jag med spänning på nästa bok från Camilla Grebe.