Läser just nu

Just nu delar jag min lästid mellan dessa tre böcker:

Läser just nu_feb16_2

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie är en alldeles strålande roman. Så mångfacetterad och skarp vilka ämne den än berör. I berättelsens centrum står Ifemelu och Obinze. De träffas och blir tillsammans under studietiden i Nigeria och därefter börjar en krokig livsresa för dem båda. Ifemelus liv tar henne till USA där hon både forskar och startar en framgångsrik blogg. Obinzes liv för honom till England. Efter många livserfarenhet hamnar de båda i sitt hemland, Nigeria.
Det är en roman om klass, rasism och kärlek i USA och Afrika. Låter lite uppstyltat men det är just dessa stora ämnen som Chimamanda Ngozi Adichie skriver om med en sådan enkelhet och självklarhet. Riktigt engagerande och tankeväckande läsning. Vill läsa både sakta (vill inte att läsupplevelsen ska ta slut) och fort (vill ju veta vad som ska hända).

Minns mig som en ängel av Kristina Appelkvist är en bok vars omslag jag lagt märke till men aldrig tag mig tid att läsa om. När jag sedan hittade boken på secondhand och läste bakstidetexten kändes det som en bok som verkligen skulle kunna falla mig i smaken. Idag började jag läsa och känner att det är en bok jag kommer att tycka om. Huvudpersonen är Helena Waller, litteraturforskare och talskrivare (bra yrke på en huvuperson känner jag spontant!) hon sitter med i styrelsen för en stiftelse som ger ut ett litterärt pris. Under ett av styrelsens sammankomster dör en av medlemmarna under mystiska omständigheter och där tar intrigen sin början. Boken känns mysig och trevligt skriven, jag undrar hur det ska gå och vill lära känna karaktärerna bättre. Jag får lite Agahta Christie – vibbar vilket bådar gott!

1Q84 del 3 av Haruki Murakami är en segdragen historia för min del. Jag är ett stort fan av Murakamis böcker. Har läst många och samlar på dem. 1Q84 började jag läsa för flera år sedan med då böckerna kom ut i pocket med så långa mellanrum bestämde jag mig för att läsa om alla för att få full behållning av dem. Det var en bra idé för det är en märklig, komplex historia i sann Murakami-anda. Nu har jag mindre än 200 sidor kvar av bok tre men har lite fastnat. Kommer inte riktigt in i historien och blir inte så engagerad som jag önskar. Jag läser några sidor här och där tills andan faller på och läsa ut den. Undrar så hur Murakami ska knyta ihop detta mastodontverk med sin olika, parallella världar.

Läser just nu_feb16_3

Härliga fiktiva världar!