Minns mig som en ängel

Kristina Appelqvists författarskap hade jag helt missat. Men så hittade jag Minns mig som en ängel på secondhand.Omslaget tilltalade mig och när boken sades vara skriven i Agatha Christies anda var jag såld och boken fick följa med hem. Vilket var helt rätt för Minns mig som en ängel var en bok för mig.

Minns mig som en ängel_2

Litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller är bokens huvudperson. Hon sitter i styrelsen för  Hans Vikstens-stiftelsen som delar ut ett prestigefyllt, litterärt pris. När styrelsen träffas på Bjertorp slott för att utse vinnaren av priset mördas en person i styrelsen. Det är startskottet för en rad märkliga händelser. Vem i styrelsen kan Helena egentligen lita på och vad har personerna i styrelsen för interna relationer och dolda motiv? förutom Helena består styrelsen av Moritz Adamsson som är ordförande. Karen Jensen som ät fd politiker som nu skriver på en avhandling om författaren Karen Blixen. Landshövdingen Rickard Bergsten och sist men inte minst Ulf Pärsson som är professor i litteraturvetenskap och kollega till Helena.
Förutom mordutredningen får man även följa Helenas privatliv och arbete som talskrivare vilket blir minst sagt tilltrasslat.

Minns mig som en ängel

Det är en smart och mysig deckare som faller mig i smaken och som för tankarna till  Agatha Christies böcker. Jag gillar hur Appelqvist väver samman olika tema till en enhetlig historia, Helena med hennes arbete i den akademiska världen och som talskrivare. Rollen som talskrivare visar bjuda på etiska svårigheter. En del i handlingen har en koppling till den danska författaren Karen Blixen vilket jag tycker är spännande och tillför boken en extra krydda. Även nobelpriset i litteratur spelar en roll och den ständigt återkommande frågan om det finns läckor…

Kristina Appelqvist är helt klart en författare jag fått mersmak för och som jag kommer läsa mer av! Minns mig som en ängel är den första delen i en serie med Helena Waller i huvudrollen. Flickan framför muren heter del 2 och del 3 Smultron, bröllop och döden kommer ut i sommar. Så gillar du mysiga deckare är Kristina Appelqvist en författare för dig!