Ya Ya flickorna_boken

I återbruksrummet hittade jag boken Ya ya flickornas gudomliga hemligheter av Rebecca Wells.  Det var riktigt bra för om jag inte hade hittat boken där hade jag nog inte läst den. Och det hade varit synd.

Under 1930-talet när det fyra väninorna Vivi, Necie, Teensy och Caro fortfarande är barn bildar de ya ya-flickorna en sammanslutning genomsyrad av ovillkorlig vänskap som kommer att hålla livet ut.

När boken tar sin början har Vivis dotter Sidda, 40 år, och en framgångsrik teaterregissör precis blivit intervjuad av en stor tidning. I artikeln framställs Vivi som en “en steppande barnmisshandlare” vilket gör att hon bryter kontakten med Sidda.

Sidda tar brytningen med modern väldigt hårt, sätter sitt planerade bröllop på paus, och isolerar sig i en väns stuga på landet i väntan på att bli förlåten. Hon får en klippbok sänd till sig med namnet Ya ya flickornas gudomliga hemligheter i den finns fragment från hennes mammas och de andra ya ya flickornas uppväxt och ungdom.

I boken blandas skildringar av nutiden med fragment från tiden då ya ya flickorna var unga och även delar av Siddas egen barndom skildras. Sakta men säkert får läsaren mer kunskap om Vivi och de andra ya ya flickorna.

När Sidda och Vivi inte verkar kunna läsa sina problem på egen hand får slutligen ya ya-flickorna rycka in.

Stora delar av boken utspelar sig i en småstad i Louisiana och tre generationer av kvinnoöden skildras. Det är en lättsam bok med visst allvar och boken visade sig överträffa mina förväntningar, som i och för sig var ganska låga. Boken skildrar den amerikanska södern på ett levande sätt, med dess värme, mat, musik och franska influenser och helt plötsligt börjar jag längta till den amerikanska södern.

En helt klart läsvärd bok och en bra grej är att det gjorts en film baserad på boken som man kan se efter att boken är läst. Det gjorde jag, men mer om det en annan dag!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × five =