Dreamland social club

Coney Island är en av mina bästa platser. En plats som jag längtade efter att besöka innan jag fick möjlighet att åka dit och som jag  längtar tillbaka till efter besöket. Dreamland Social Club skriven av Tara Altebrando utspelar sig just på Coney Island och blir därmed en perfekt bok för ett Coney Islandfan! Dreamland Social Club känns som Altebtrandos egna kärleksförklaring till platsen.

Jane och hennes bror har levt ett kringflackande liv med sin far som arbetar som ingenjör med specialitet att bygga berg-och dalbanor. När syskonen ärver in morfars hus på Coney Island flyttar familjen dit. Janes mamma växte upp där men dog när Jane var 6 år. Att flytta till Coney Island blir för Jane ett sätt att hitta sig själv och försöka ta reda på vem hennes mamma och morföräldrar var. Det blir också en kamp för att hitta sig själv och en plats där hon passar in.

Men vad är egentligen Coney Island? Coney Island är en  halvö i södra Brooklyn, New York. Mest känt är nog Coney Island för sin nöjespark och sin strand som kantas av en strandpromenad med små matställen och små affärer.  Om man fortsätter längs stranden en bra bit bort byter den namn till Brighton Beach där bor en stor andel rysk-amerikaner och restaurangerna heter Mosocw och Tatiana.  Där finns också gigantiska höghus fyllda med lägenheter, nästan på stranden. Det är något visst med denna plats och det är svårt att sätta fingret på precis vad det är. Stämningen, människorna, historien, det finns en stolthet och en vilja att bevara det genuina som är just Coney Island. Ett besök är nödvändigt för att förstå, antingen i verkligheten eller genom böcker som Dreanland Social Club som jag tycker förmedlar känslan av Coney på ett utmärkt sätt.

 

 

 

 

 

Coney Island genomsyrar hela boken, det är ju platsen där historien utspelar sig men den är så mycket mer än det. Coney Island  blir nästa som en av karaktärerna då både historiska aspekter och nutida problem tas upp i boken. Har man ingen koppling eller intresse av Coney Island kan det nog bli för mycket, jag är ju lite partisk där och tycker att det är precis lagom! Boken ger mig mersmak och jag vill läsa mer Coney!   Jag gillar bokens mix av en tonårstjejs vardagliga liv med alla dess komplikationer och Janes sökande  efter sina rötter och tillhörighet, där Coney och dess historia spelar en viktig roll.

Bokens egentliga målgrupp är unga vuxna men som jag ser det passar den utmärkt även för äldre vuxna, speciellt de med ett intresse för Coney Island. Om inte annat kan man kanske få ett intresse av Coney Island efter att ha läst den!