Dreamland social club

Coney Island Àr en av mina bÀsta platser. En plats som jag lÀngtade efter att besöka innan jag fick möjlighet att Äka dit och som jag  lÀngtar tillbaka till efter besöket. Dreamland Social Club skriven av Tara Altebrando utspelar sig just pÄ Coney Island och blir dÀrmed en perfekt bok för ett Coney Islandfan! Dreamland Social Club kÀnns som Altebtrandos egna kÀrleksförklaring till platsen.

Jane och hennes bror har levt ett kringflackande liv med sin far som arbetar som ingenjör med specialitet att bygga berg-och dalbanor. NÀr syskonen Àrver in morfars hus pÄ Coney Island flyttar familjen dit. Janes mamma vÀxte upp dÀr men dog nÀr Jane var 6 Är. Att flytta till Coney Island blir för Jane ett sÀtt att hitta sig sjÀlv och försöka ta reda pÄ vem hennes mamma och morförÀldrar var. Det blir ocksÄ en kamp för att hitta sig sjÀlv och en plats dÀr hon passar in.

Men vad Àr egentligen Coney Island? Coney Island Àr en  halvö i södra Brooklyn, New York. Mest kÀnt Àr nog Coney Island för sin nöjespark och sin strand som kantas av en strandpromenad med smÄ matstÀllen och smÄ affÀrer.  Om man fortsÀtter lÀngs stranden en bra bit bort byter den namn till Brighton Beach dÀr bor en stor andel rysk-amerikaner och restaurangerna heter Mosocw och Tatiana.  DÀr finns ocksÄ gigantiska höghus fyllda med lÀgenheter, nÀstan pÄ stranden. Det Àr nÄgot visst med denna plats och det Àr svÄrt att sÀtta fingret pÄ precis vad det Àr. StÀmningen, mÀnniskorna, historien, det finns en stolthet och en vilja att bevara det genuina som Àr just Coney Island. Ett besök Àr nödvÀndigt för att förstÄ, antingen i verkligheten eller genom böcker som Dreanland Social Club som jag tycker förmedlar kÀnslan av Coney pÄ ett utmÀrkt sÀtt.

 

 

 

 

 

Coney Island genomsyrar hela boken, det Àr ju platsen dÀr historien utspelar sig men den Àr sÄ mycket mer Àn det. Coney Island  blir nÀsta som en av karaktÀrerna dÄ bÄde historiska aspekter och nutida problem tas upp i boken. Har man ingen koppling eller intresse av Coney Island kan det nog bli för mycket, jag Àr ju lite partisk dÀr och tycker att det Àr precis lagom! Boken ger mig mersmak och jag vill lÀsa mer Coney!   Jag gillar bokens mix av en tonÄrstjejs vardagliga liv med alla dess komplikationer och Janes sökande  efter sina rötter och tillhörighet, dÀr Coney och dess historia spelar en viktig roll.

Bokens egentliga mÄlgrupp Àr unga vuxna men som jag ser det passar den utmÀrkt Àven för Àldre vuxna, speciellt de med ett intresse för Coney Island. Om inte annat kan man kanske fÄ ett intresse av Coney Island efter att ha lÀst den!