Tankar kring Frukta inte av Anne Holt

Jag har strÀcklyssnat pÄ Frukta inte, till och frÄn jobbet, i mataffÀren och hemma, sÄ fort jag har haft möjlighet att jag lyssnat pÄ boken.

Boken Àr uppbyggd som de flesta deckare. I berÀttelsens början hittas biskopen i Bergen, Eva Karin LysgÄrd mördad och i Oslo finner polisen Oslopolisen ett lik efter en tonÄrspojke i hamnbassÀngen mitt i staden. Kommissarie StubÞ blir ansvarig brottsutredare och genom honom och hans kollegor fÄr vi följa polisens arbete. Inger Johannes del ijakten pÄ sanningen Àr med subtil, men inte desto mindre viktig.

Jag har tidigare lÀst Presidentens val av Anne Holt. PÄ fler sÀtt liknar böckerna varandra. De ingÄr i samma serie och har dÀrmed samma huvudpersoner, bÄda böckerna pendlar mellan ett stort antal karaktÀrer samt behandlar aktuella samhÀllsfrÄgor. Men trots likheterna Àr Frukta inte bÀttre.  

En av de aspekter som var mindre bra med Presidentens val var att en hel rad med karaktÀrer och hÀndelser presenterades utan att man fick nÄgon djupare relation eller bild av dem. I Frukta inte Àr det ocksÄ vÀldigt mÄnga karaktÀrer men i denna bok lyckas Holt skapa en bild av var och en av dem. Det tar ett tag innan de mÄnga hÀndelserna i  fÄr ett samband sÄ det Àr inte en bok för personer som föredrar en mer linjÀr historia. HÀr finns mÄnga spÄr som efterhand sÀtts i sitt sammanhang. Trots mÄnga karaktÀrer Àr det kriminologen Inger Johanne Vik och hennes make kommissarieYngvar StubÞ som Àr navet i historien. LÀsaren fÄr följa dem bÄde pÄ det personliga och professionella planet, som ofta flyter samman.

Det Àr en berÀttelse med mÄnga parallella trÄdar och historien rör sig mellan flera olika plan: karaktÀrernas inre liv, familjelivet samt polisarbetet, blandningen gör att historien aldrig blir trÄkig eller lÄngsam. Att historien dessutom tar upp flera samhÀllsfrÄgor Àr en av dess styrkor, sÄ som mÀnniskors hat och hatbrott och mÀnniskorns syn pÄ religion  sina medmÀnniskor och vilka handlingar en övertygelse om det rÀtta kan fÄ mÀnniskor att utföra. 

Ett stort minus Àr att det i Frukta inte  refereras till avgörande hÀndelse i de tidigare böckerna om Inger Johanne Vik samt deckarserien om Hanne Wilhelmsen. PÄ ett sÀtt tycker jag att det Àr snyggt nÀr författare pÄ ett bra sÀtt lyckas koppla samman sina böcker och karaktÀrer. Men för mig som inte lÀst de tvÄ första böckerna om Inger Johanne Vik och ingen av böckerna om  Henne Wilhelmsen förstör dessa upplysningar en del av lÀsnöjet för dessa böcker.