Otur med ljudböcker

Jag har två ljudböcker på gång som inte riktigt faller mig i smaken och som därför inte lyckas bli utlyssnade. Det är den historiska romanen Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones samt PO Enquists bok om sitt liv Ett annat liv.

Egentligen är jag inte speciellt förtjust i historiska romaner. Orsaken till att jag änd valde att börja lyssna på Katedralen vid havet var ett en bokhandlare jämförde den med Vindens skugga av Carlos Ruiz Safon (en historia jag fann fenomenal). Enligt mig har dessa böcker inte mycket mer gemensamt än att båda utspelar sig i Barcelona i en svunnen tid. När jag insåg likheterna mellan de båda böckerna började min besvikelse.

Jag såg en intervju med Sarah Waters där hon beskrev arbetet med att skriva en historisk roman. Hon sa bland annat att man måste vara beredd att göra en väldans massa research och sedan använda sig av endast en lite del i själva historien. Här faller Falcones, det känns som att han har inkluderat allt han läst om Barcelona under 1300-talet i sin berättelse. Det är inte bra…

Jag har lyssnat på ungefär en tredjedel av boken genom vilken vi får följa Arnau från det att han föds och genom livet. även om jag inte känner något djupare engagemang för karaktärerna finns det en liten undran över hur det kommer att gå för dem.Så det är det möjligt att jag lyssnar vidare på historien en annan gång. Men inte nu.   

Det är ingen tvekan om att Enquist har levt ett händelserikt liv på många plan. Men trots det lyckas jag inte riktigt fatta tycke för boken. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad som fattas. Den känns bara lite tråkigt vilket förvånar mig. Jag hade en föreställning om att detta var en bok som verkligen skulle falla mig i smaken. Dessutom är det Enquist själv som läser ljudboksversionen och han gör det utomordentligt bra. Men det räcker ändå inte hela vägen. Tyvärr. Jag ska låta den vara ett tag och kanske lyssnar jag färdigt på den längre fram.