Böcker som blivit filmatiserade del 1

 

607949Jag har sett första avsnittet av SVTs filmatisering av Marie Hermansons bok Mannen under trappan. Jag läste Mannen under trappan för några år sedan och fann den riktigt bra!

Den handlar om Fredrik och hans familj som väljer att lämna storstadslivet och köpa sitt drömhus på landet. Enda problemet är att det bor en liten man under trappan. Han säger att han heter Kwådd och vägrar att flytta. Inget roligt problem att handskas med för Fredrik som gör allt för att skydda sin fru och sina barn från Kwådd.  

Precis som andra böcker av Hermanson rör sig även denna bok i gränslandet mellan verklighet och dröm. Det är som en otäck saga för vuxna.  

Efter att ha sett första avsnittet tycker jag SVT har lyckats förhållandevis väl med filmatiseringen av boken. Men för mig är det alltid motstridigt att se en bok jag läst och tyckt om filmatiserad. Det blir ju aldrig riktigt som jag förställt mig. T ex hade jag en helt annan bild av Fredriks fru Paula än den som målas uppi tv-serien. Varken bättre eller sämre, bara annorlunda. Däremot är utomhusmiljöerna precis som jag hade tänkt mig.  Jag funderar på att läsa om boken när jag sett hela serien, se om min bild av boken revideras.  Jag ska definitivt se de följande delarna av serien!

Jag är fast i Hermansons berättarstil och berättande, hennes böcker påminner inte om någon författare jag tidigare läst. Förutom Mannen under trappan kan jag även rekomendera, Musselstranden, Hembiträdet och i viss mån Svampkungens son även om jag inte tyckte den var lika bra som de andra.