Spänningsstart på läsåret 2016

Jag inledde det nya läsåret med tre spännande böcker av tre författare jag inte läst tidigare:
Öppnas i händelse av min död av  Liane Moriarty
Gone Girl av Gillian Flynn
Kvinna inför rätta Louise Doughtys

Spänningsstart_2016

Öppnas i händelse av min död är en bok jag verkligen kan rekommendera. Den kombinerar både en bra story och ett spänningsmoment som gör att man vill läsa vidare av båda anledningarna. Man vill veta hur det ska gå för karaktärerna och även hur allt egentligen hänger ihop och ska lösa sig. Dessutom bjuder boken på en oväntad vändning.
Handlingen kretsar kring Cecilia, Tess och Rachel.
Cecilia är hemmafrun med det ordnade livet, som av en slump hittar ett brev adresserat till henne, från hennes man med de olycksbådande ord Öppnas i händelse av min död. Trots att hon inte borde läser Cecilia brevet vilket förändrar livet för Cecilia, hennes familj och en del andra. Förutom Cecilia får man även följa Tess, vars man komplicerar hennes liv genom att vilja lämna henne för en annan kvinna. Och inte vilken kvinna som helst. Den tredje och sista huvudpersonen är Rachel, hon jobbar som skoladministratör och har en tragisk familjehistoria. På ett inte helt okomplicerat sätt flätas dessa kvinnors liv samman.
Förutom bokens spänningsmoment som är drivande i handlingen är det underhållande att läsa om karaktärernas vardagsliv och relationer sinsemellan. En bok jag hade stor behållning av och verkligen rekommenderar.

Gone Girl av Gillian Flynn blev jag, precis som de flesta andra, helt besatt av. Jag sträckläste denna deckare med andan i halsen. Handlingen kretsar kring det vackra och lyckade paret Nick och Amy. De bor i New York och har allt. Av olika orsaker förlorar de det mesta och flyttar till Nicks hemstad, en liten småstad i Missouri. En dag är Amy försvunnen och sen är frågan vad som skett, varför och hur allt egentligen hänger ihop? Det är en bok som tar skarpa svängar och där man aldrig vet vad som är sant. Trots att boken var så hypad och hyllad och mina förväntningar var höga levererade den. Jag är riktigt imponerad av Gillian Flynns förmåga att leverera en välskriven, gastkramande och berättelse. Samma kväll som jag läste ut boken hyrde jag filmen och såg den. Också filmen levererar men som så ofta är filmen inte lika bra som boken. Boken ger mycket djupare karaktärsskildringar som gör historien mer levande och på något sätt mer skrämmande. Gone Girl är helt enkelt en måste bok.

Spänningsstart_2016_2

Kvinna inför rätta har ett riktigt bra upplägg men i mitt tycke når den inte ända fram. Bokens största behållning är dess huvudperson, som även innehar berättarrösten. Yvonne är en framgångsrik genetikforskare med ett ordnat liv. Helt mot sitt vanliga beteende inleder hon en kärleksrelation med en man hon inte alls känner. Detta beslut och denna relation blir startskottet på en rad obehagliga händelser som leder fram bokens titel, Kvinna inför rätta.
Det är en långsam bok som i sakta mak ger ledtrådar till vad som egentligen skett. På något sätt måste man uppskatta den långsamma berättarstilen, att inte veta mycket om vad som skett och att läsa om Yvonnes liv och tankar. Delar av boken finner jag både riktigt bra och ibland väldigt spännande. Men sen varvas dessa delar med alldeles för långsamma avsnitt. Sen blev jag inte så imponerad av upplösningen heller.

Slutsatsen blir att jag rekommenderar dig att lägga lästiden i första hand på Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty och Gone Girl av Gillian Flynn.