Doris drar av Pija Lindenbaum

Det här är Doris!

Doris

Huvudpersonen i Pija Lindenbaums nya barnbok Doris Drar.
Doris är en modig tjej, full av energi och med massor av projekt på gång. Hon har en levande fantasi och en stark vilja och idéer som ibland krockar med vuxenvärlden.

Doris drar_2Det är en bok skriven utifrån barns vardag med fokus på den problematik som uppstår då barn och vuxnas världar och prioriteringar krockar. När historien tar sin början grejar Doris i sandlådan, hon bygger, fixar och har massor att göra. Mitt i fixandet blir hon avbruten av sin mamma, de ska åka bort. Sen uppstår en rad konflikter som får till följd att Doris bestämmer sig för att rymma hemifrån. En underliggande problematik som det nuddas vid i både text och bild är att Doris och hennes mamma har flyttat ihop med mammans pojkvän och son. Något som nog inte är helt lätt för Doris.

Doris drar_3

Det finns mycket jag gillar med den här boken. Att berättarrösten är Doris röst, det gör texten både levande och trovärdig. Doris berättar fragmenterat om vad som händer och mycket mer än det som sägs står att läsa mellan raderna och i bilderna. Texten utgår från Doris tankar och jag upplever den som lite spretig de första gångerna vi läser den. Precis som i alla Pija Lindenbaums bilderböcker är bilderna lika viktiga om inte ännu viktigare än texten. Med färgsättningen förmedlas både känslor och sinnesstämningar.

Doris_2

Doris är helt enkelt en karaktär med stark igenkänningsfaktor och de situationer hon hamnar i är vardagliga. Jag och min nästan treåring läser boken med stor behållning, vi pratar mycket om Doris hår och hur det förändras genom berättelsen och varför. Det är en bok vi läser ofta på min dotters initiativ, vilket är ett bra betyg!  Personligen gillar jag Doris men inte lika mycket som Lindenbaums karaktär Gittan. Men det kan bero på att vi läst så många fler böcker och om Gittan och under en längre tidsperiod.
Tänker mig att boken om Doris är ett bra julklappstips!

Rec.ex från Lilla Piratförlaget