Då tänker jag på Sigrid

Egentligen skiljer sig inte baksidetexten på Elin Olofssons debutroman Då tänker jag på Sigrid sig så mycket från andra böcker av samma slag. Ploten är att  huvudpersonen Hanna flyr från sitt liv i Stockholm, sitt reklamjobb och relation med kollega och söker sig hem till familjens släktgård i Jämtland. Där hoppas hon kunna finna sig själv på nytt och skaka liv i sina konstnärsdrömmar. Inte jätte originellt. Trots det är det något, kanske titeln, som gör att jag plockar med mig boken hem från biblioteket.

Då tänker jag på Sigrid

Då tänker jag på Sigrid visar sig vara en stilla bok med en dyster underton, inte alls så mainstream som baksidetexten gör gällande. Hannas liv på gården i Jämtland blandas med tillbakablickar som bit för bit förklara dagens tillstånd, med gården, Hannas far, hennes farmor Sigrid, farbror Åke och Kalle som bor i grannhuset. Hur allting blev som det blev.

Det är en finstämd debut som passar bra att läsa nu när hösten är i antågande. Jag kommer hålla koll på kommande böcker av Elin Olofsson för henne vill jag läsa mer av! Hennes hemsida finnes här.