En man som heter Ove

Jag tänkte att jag behövde läsa en rolig bok och vad passar då bättre än en bok vars framsida deklarera “Årets roligaste bok!”? En man som heter Ove skriven av Fredrik Backman är en rolig bok, absolut, jag skratta högt många gånger. Men jag gråter också, för mitt i allt det roliga är berättelsen om Ove en tragisk historia där livets baksidor visas. Och det är nog just den mix av glädje och tårar om livets alla sidor som gör detta till en av dessa “måste läsa böcker oavsett vem du är”.

En man som heter Ove

Ove är den här klassiska surgubben, med en världsbild där allt kan delas upp i svart eller vitt, rätt eller fel. Ove är självutnämnd ordningsman i bostadsområdet, en uppgift han tar på blodigt allvar. Men så får Ove nya grannar och en hemlös katt dyker upp och sakta men säkert får Ove omvärdera en del av sina principfasta idéer.

Samtidigt som det uppstår en massa roliga situationer i mötet mellan Ove och övriga världen finns det ett mörker i boken. Oves liv har inte varit lätt alla gånger och genom tillbakablickar i Oves liv ges förklaringar till varför han är som han är och gör som han gör. Och helt plötsligt är många av hans handlingar och tankesätt inte helt orimliga längre.

En man som heter Ove är den typ av bok som alla kan ha behållning av att läsa, jag fick boken av min kompis som tyckte den var strålande, jag är ett stort fan av Ove och nu läser min mormor boken med stor behållning!

Förutom alla skratt och tårar är det två saker jag tar med mig efter läsningen av En man som heter Ove.

1) Vikten av att ta vara på det man har nu, livet har en förmåga att vara oförutsägbart.

2) Att veta en del om en människas bagage innebär allt som oftast att man förstår dess handlingar i nutid bättre.

Bara läs om Ove du kommer inte att ångra dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

six + two =