Den allvarsamma leken

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg utspelar sig i Stockholm  i början av 1900-talet. Bokens huvudpersoner Lydia Stille och  Arvid Stjärnblom, de träffas när båda är unga och fria och fattar tycker för varandra. Men deras krälek är inte en tillräcklig grund att bygga ett förhållande på.  Arvid kämpar för att skapas sig en karriär som skribent och ser det som omöjligt att gifta sig då hans ekonomi är alltför dålig. Livets omständigheter skiljer Arvid och Lydia åt och när de återser varandra är båda gifta på varsitt håll. Trots det inleder de en kärleksrelation.

Boken är skriven ur Arvids perspektiv och det jag saknar är mer av Lydia, hur hon tänker och känner, hur ser hennes liv ut när hon inte träffar Arvid? I övrigt är det en riktigt fin historia, lättläst men med ett fantastiskt flyt i språk. Både Lydia och Arvid är karaktärer som jag kommer att ta med mig. Jag förstår att det är en bok som människor kommer tillbaka till och läser om. Trots att Den allvarsamma leken är skriven runt år 1912 är det mycket av svårigheterna med kärleken som beskrivs som känns aktuella än idag.

1 thought on “Den allvarsamma leken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × three =