Sankta Psyko

Jag var inte speciellt nyfiken på Santa Psyko av Johan Theorin eftersom jag inte blev så imponerad av den senaste boken jag läste av honomBlodläge. Men jag blev glatt överraskad Sankta Psyko läskigt läsvärd!

Sankta Psyko är öknamnet på ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Kopplat till sjukhuset finns förskolan Gläntan. På Gläntan går de barn vars föräldrar vårdas på Sankta Patricia, som sjukhuset egentligen heter.  Med en egen agenda i bakhuvudet söker förskolläraren Jan en tjänst på Gläntan som han får. Bland alla vanliga arbetsuppgifter som Jan har på förskolan ingår det även i hans jobb att eskortera barnen mellan förskolan och sjukhuset när de ska få träffa sina föräldrar. Just denna arbetsuppgift passar Jan alldeles utmärkt då han själv har några saker att uträtta på Sankta Patricia.

Sankta Psyko är både spännande och ruggig. Ramhistorien med Jan, arbetet på Gläntan och hans egen agenda är både intressant och fängslande. Berättelsen i nutid blandas med tillbakablickar från Jans barndom och tidigare liv. Dessa tillbakablickar ger fler bitar till Jans beteende och person samtidigt om man inte riktigt vet var man har honom. Mot slutet av boken, när tanken är att spänningen ska tiga inför upplösningen tycker jag att historien tappar och upplösningen blir inte så bra som jag förväntat mig.

Sammanfattningsvis gillar jag ändå Sankta Psyko. Theorin skapar en spännande och i vissa delar obehaglig berättelse som håller intresset uppe och i några partier är det en riktigt bladvändare. Bokens framsida ger en bra hint om stämningen i boken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

9 − 3 =