Sankta Psyko

Jag var inte speciellt nyfiken pÄ Santa Psyko av Johan Theorin eftersom jag inte blev sÄ imponerad av den senaste boken jag lÀste av honomBlodlÀge. Men jag blev glatt överraskad Sankta Psyko lÀskigt lÀsvÀrd!

Sankta Psyko Àr öknamnet pÄ ett sÀkerhetsklassat sjukhus dÀr psykiskt störda vÄldsbrottslingar vÄrdas. Kopplat till sjukhuset finns förskolan GlÀntan. PÄ GlÀntan gÄr de barn vars förÀldrar vÄrdas pÄ Sankta Patricia, som sjukhuset egentligen heter.  Med en egen agenda i bakhuvudet söker förskollÀraren Jan en tjÀnst pÄ GlÀntan som han fÄr. Bland alla vanliga arbetsuppgifter som Jan har pÄ förskolan ingÄr det Àven i hans jobb att eskortera barnen mellan förskolan och sjukhuset nÀr de ska fÄ trÀffa sina förÀldrar. Just denna arbetsuppgift passar Jan alldeles utmÀrkt dÄ han sjÀlv har nÄgra saker att utrÀtta pÄ Sankta Patricia.

Sankta Psyko Àr bÄde spÀnnande och ruggig. Ramhistorien med Jan, arbetet pÄ GlÀntan och hans egen agenda Àr bÄde intressant och fÀngslande. BerÀttelsen i nutid blandas med tillbakablickar frÄn Jans barndom och tidigare liv. Dessa tillbakablickar ger fler bitar till Jans beteende och person samtidigt om man inte riktigt vet var man har honom. Mot slutet av boken, nÀr tanken Àr att spÀnningen ska tiga inför upplösningen tycker jag att historien tappar och upplösningen blir inte sÄ bra som jag förvÀntat mig.

Sammanfattningsvis gillar jag ÀndÄ Sankta Psyko. Theorin skapar en spÀnnande och i vissa delar obehaglig berÀttelse som hÄller intresset uppe och i nÄgra partier Àr det en riktigt bladvÀndare. Bokens framsida ger en bra hint om stÀmningen i boken.