Baddaren

Baddaren av Emma Hamberg hade jag planer på att läsa redan när den kom ut i juni 2010, tänkte att det var en perfekt sommarbok. Men så kom andra böcker emellan så det blev inte av att jag läste den förrän nu, mitt i vintern. Men även det passade bra, att läsa bok som utspelar sig när den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida när det verkliga vädret är riktigt ruggigt.

Baddagen handlar om konstnärsparet  Maja och Pelle. De bor i ett slott på en ön Hjortholmen mitt i Vänern. Tanken med att flytta till ön var att både Maja och Pelle skulle kunna jobba och utveckla sin konst. Trots den vackra miljön fungerar det dåligt för Maja som med sover på en divan i sin ateljé medan Pelle nästan konstant arbetar på ett hemligt konstverk i sin ateljé samtidigt som de glider längre och längre ifrån varandra.

Maja inser att hon måste förändra sitt liv, göra något annat för att få tillbaka skaparlusten. Hon bestämmer sig för att starta en simskola för vuxna ute på ön. Under ett par sommarveckor ska hon lära en grupp människor att simma i slottets pool. Maja har stora planer för sin simskola men i realiteten är det endast tre elever som dyker upp. Tonårskillen Alex som måste lära sig simma för att han ska segla i Grekland med sina kompisar, den blyge trädgårdsmästaren Jens och   kulturjournalisten Karin som förutom att lära sig simma även ska skriva ett reportage om Maja, Pelle och simskolan. Och givetvis går det inte många dagar förrän relationerna mellan personerna på ön blir tilltrasslade och dolda motiv med vistelsen börjar anas.

Jag gillar Baddaren, den är en mysigt måbrabok där en av de största behållningarna är miljön, ön Hjortholmen och det lilla slottet med 25 rum som mest liknar en rosa bakelse. Det är en händelserik bok där den ena episoden avlöser den andra i rasande fart.  Baddaren hade mer djup än vad jag hade förväntat mig. Jag hade tänkt mig en myspysig bok utan allt för mycket allvar men i grund och botten är detta en bok om ensamhet och flera av bokens karaktärer bär på mycket smärta och sorg. Så även om förpackningen och ytan är ganska glättig rymmer handlingen allvarligare delar.