I havet finns så många stora fiskar

I havet finns det många fiskar av Sara Lövestam är en bok om barns utsatthet och om vad som kan hända när de vuxnas ansvar brister. Men historien handlar även om identitet och civilkurage,för det finns ju personer som tar  ansvar och som är beredda att stå upp för en annan människa, även om det kostar…

Bokens största behållning är att den är skriven utifrån ett barns perspektiv. Det är Malte fem år som berättar sin historia. Genom  honom blir det tydligt hur mycket ett barn faktiskt förstår och snappar upp om sin omgivning. Och att detta präglar barnets beteende. Malte har en väldigt god förståelse för hur saker och ting hänger ihop, även om han inte förstår orsaken till dem. Till exempel är Malte helt på det klarar med att han inte får berätta för fröknarna på dagis om hur det är hemma för om han gör det kommer soctanten och tar honom.

Parallellt med historien om Malte får läsaren även följa Iakttagaren. En människa som av olika orsaker har valt att dra sig undan livet och tillbringar tiden i sin lägenhet med att konstruera korsord och att ta hand om sina pelargoner. Från sitt fönster har Iakttagaren utsikt över Maltes dagis. En dag blir den tillbakadragna livsstilen ohållbar och Iakttagaren måste konfronteras med både sig själv och spöken från förr.

Även om berättelsen om Iakttagaren är både viktig och intressant så finner jag den lite långdragen. Jag föredrar de delar som fokuserar på Malte och hans liv.Språket är lättläst och mest imponerad blir jag över  Maltes funderingar och tankegångar som känns väldigt äkta. I havet finns det många fiskar är skriven med ett stort engagemang och jag tror det är omöjligt att läsa denna bok utan att blir berörd. Det är en angelägen bok då det finns verkliga barn som likt Malte faktiskt råkar illa ut på  grund av vuxenvärldens oförmåga att skydda dem. Detta är en bok  som jag hoppas når en bred publik. Den är för viktig för att inte göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × one =