Regn och åska

Regn och åska är namnet på en ungdomsroman skriven av Håkan Lindquist.

Boken handlar om Rein från Tallin och Oscar från Sverige som träffas av en slump då Oscar och hans mamma är på semester i Tallin. Historien kretsar kring den kärlekshistoria som Rein och Oscar inleder.  De får några dagar tillsammans i Tallin innan det är dags för Oscar att återvända till Sverige och Visby.

Miljöskildringarna av både Tallin och Visby är subtila och tar inte mycket plats, trots det får jag en tydlig bild av platsernas utseende och stämningar.

Bitvis är språket väldigt fint och resonemangen kring kärlek tänkvärda. Men ibland blir de poetiska kärleksförklaringarna lite för mycket. Boken skildrar de starka känslorna som finns mellan Rein och Oscar. Men jag finner historien stillsam och långsam, det finns knappt några  konflikt eller svårigheter som deras kärlek måste tampas mot. Vilket jag saknar. Jag läste att historien om Rein och Oscar först var skriven som en  novell och sedan utvecklades till en roman. Jag tror att historien hade passat bättre i novellformatet. Eller så hade historien behövt utvecklas mer och karaktärsskildringarna och konflikterna göras djupare. Nu hamnar histoiren lite mitt emellan.