Tusen gånger starkare: bok & film

Tusen gånger starkare är en viktig och relevant historia om en helt vanligt niondeklass i Sverige. Boken skrevs år 2006 av Christina Herrström och 2010 blev den även film.

Handling

Historiens berättarröst tillhör Signe. Hon är en ganska vanlig högstadietjej som är lite blyg, tillbakadragen och väldigt duktig i skolan. Hon följer de oskrivna regler som gäller i en helt vanlig svensk högstadieklass. I klassen finns den vanliga uppdelningen av coola tjejer och killar, de mobbade, plugghästarna och den går massan av individer som bara existerar. Livet går sin gilla gång tills Saga börjar i klassen och då förändras allt. Saga ställer inte upp på de rådande ordningen utan ifrågasätter varför killarna inte behöver plocka undan efter bildlektionerna och varför de får ta mest plats på lektionerna. Till en början stöds Sagas sätt att vara av lärarna och de ser henne som ett positivt inflytande på de övriga tjejerna i klassen. Men när även andra tjejer tar efter Saga och börjar opponera sig mot orättvisorna är varken lärarna eller klassens killars så positivt inställda längre.

Tankar om boken

Som bok upplevde jag Tusen gånger starkare som ganska medelmåttig under själva läsandet men som växte i mitt medvetande efter att den var utläst och som jag i efterhand uppskattade väldigt mycket. Jag tror främst det beror på att det är en ungdomsbok skriven av en vuxen, ingen fel i det, men i detta fallet får det till följd att språket känns krystat och inte helt trovärdigt. Men trots det är boken angelägen då den tar upp klassrummets hierarki. Om tjejers roller och vad som händer när de gör som killarna gör. Hur vi bemöter tjejer och killar olika beroende på våra förväntningar av deras handlingar.

Tankar om filmen

Till skillnad från boken så träffade filmen mig kraftfullt och direkt, den är jobbig, rolig och hoppfull. Att jag upplever filmen som så otroligt bra har främst 2 förklaringar. Dels är skådespelarna väldigt trovärdiga i sina roller och dels följer filmen bokens upplägg vilket fungerar väldigt väl. I boken hängde jag upp mig på språket som inte kändes helt trovärdigt men i filmen fungerade det väl.

Läs den eller se den!

One thought on “Tusen gånger starkare: bok & film

  1. Pingback: Tillbakablick: Februari 2011 | www.ordblogg.se

Comments are closed.