I en klass för sig

Jag har nyligen läst ut  Curtis Sittenfeld debutroman, I en klass för sig.

Historien kretsar kring Lee Fiora som under fyra år går på en exklusiv internatskola utanför Boston. Lee är inte alls en typisk Ault-elev. Hon kommer från en medelklass familj och har på eget bevåg valt att söka till Ault där hon får möjlighet att gå high school tack vare ett stipendium.  Men tiden på Ault blir inte helt enkel. Boken skildrar väl de känslor av utanförskap och osäkerhet som Lee känner och hur det påverkar hennes beteende och de val hon gör under studietiden på Ault.

Jag finner bokens handling intressant delvis eftersom den utspelar sig på en internatskola. På Ault råder egna spelregler och klass, status och popularitet är hård valuta.  Historien berättas av Lee och är skriven lite som en dagbok med redogörelser över händelser och tankar kring  olika personer i Lees liv. Det sägs att  Curtis egna erfarenheter av att vara elev på en internatskola ligger till grund för boken. Curtis mamma undervisade på en privatskola där både hon och hennes syskon gick och sedan gick Curtis på en exklusiv skola utanför Boston.

En nackdel med boken är att den är för lång! Jag tror att berättelsen hade mått bra av att förkortas och därmed få ett skarpare fokus. Men I en klass för sig är helt klart läsvärd.

One thought on “I en klass för sig

  1. Pingback: Systerland av Curtis Sittenfeld | www.ordblogg.se

Comments are closed.