Tankar kring Hungerspelen

Hungerspelen Àr en bok som jag verkligen tycker om och som gav mig mer Àn jag rÀknat med. Jag tror det beror pÄ att det Àr en intensivt spÀnnande bok som Àr svÄr att slÀppa greppet om nÀr man vÀl kommit in i historien. Samtidigt som det Àr en oerhört spÀnnande historia sÄ levererar den Àven en skarp samhÀllskritik. Denna samhÀllskritik Àr skickligt invÀvd i historien och rör sig pÄ flera plan. PÄ ett nationellt eller vÀsteuropeiskt plan ger den mig mÄnga funderingar kring det samhÀlle och de vÀrderingar vi skapat. VÀrderingar och synsÀtt som unga i samhÀllet i stor grad utsÀtts för och som det i mÄnga fall kan vara svÄrt att vÀrja sig mot. Jag ser boken som en blandning av dokusÄpan Robinson, gladiatorspel och jakten pÄ tittarsiffror. Syns du sÄ finns du, annars Àr det tveksamt om din existens Àr vÀrd nÄgot. Tankarna gÄr till Robinson fÀrmst nÀr det gÀller hur spelledarna i Hungerspelen/teamet king Robinson regisserar förutsÀttningarna för konflikter och annat som kan öka tittarsiffrorna.

Ur ett mer vÀrldsligt perspektiv tar sig kritiken an den maktobalans som rÄder i vÀrlden och som leder till att rika lÀnder med mycket makt pÄ olika sÀtt hÀrskar över mindre resursstarka lÀnder. Det första solklara exemplet Àr ju storstadens makt över distrikten och dÀrigenom deras möjlighet att genomföra Hungerspelen.

PÄ förlaget Bonnier Carlsens hemsida stÄr det att bokens mÄlgrupp Àr unga vuxna. Och det Àr Àven bland ungdomsböckerna som boken Äterfinns pÄ biblioteket. Men dÄ boken har mÄnga lager kan det med stor behÄllning lÀsas av vuxna ocksÄ. Jag upplever det som att Collins har ett stort förtroende för sina lÀsare och hon förskönar inget. Boken Àr rÄ och grym och pÄ samma gÄng handlar den om vÀnskap, att vÄga och att inte ge upp. Historien har rakt igenom en uppriktig ton vilket gör att jag som lÀsare aldrig kan vara sÀker pÄ historiens utgÄng.

2 thoughts on “Tankar kring Hungerspelen

  1. Pingback: Fatta Eld | www.ordblogg.se

  2. Pingback: Hungerspelen del 3: Mockingjay | www.ordblogg.se

Comments are closed.