Klockan 21:37

En bok som griper tag, ruskar om och serverar fakta.

Klockan 21:37 är Karin Alfredssons tredje bok om läkaren Ellen Elg. Som de tidigare böckerna i serien (80 grader från Varmvattenet & Kvinnorna på 10:e våningen) är detta en dokumentär thriller vilket Karin Alfredsson förklarar som en bok där alla väsentliga fakta är sanna men personerna är fiktiva.

I denna bok  är delar av handlingen förlagd till Polen och kärnbudskapet i boken behandlar katolska kyrkans makt över kvinnors kroppar och sexualitet.

Egentligen är Ellen Elg mammaledig men när hon får erbjudande om ett två veckor långt uppdrag i Polen kan hon inte säga nej. Uppdraget innebär att  Ellen ska arbeta på båten Aurora som åker till länder där det råder abortförbud, i detta fall Polen. Båten plockar upp kvinnor som behöver genomgå en abort och åker ut på internationellt vatten där ingreppet kan utföras. Denna delen av historien är sann och bygger på verkliga händelser som utspelade sig 2003.

Boken har 4 huvudspår:  vi får följa Ellens privatliv och arbetsliv, en familj i Polen som på olika sätt blir sammanlänkade till Aurora och dess uppdrag samt ett levnadsöde som utspelade sig i Sverige för 40 år sedan.

Precis som med Alfredssons tidigare böcker upplever jag denna som oerhört viktig och relevant. Den beskriver kvinnors många gånger grymma verklighet och Alfredsson paketerar historien i ett läsformat som ger både spänning och eftertanke.

Eftersom Ellen endast befinner sig i Polen under 2 veckor av boken blir upplägget lite annorlunda från de tidigare böckerna där hon vistades mer i Zambia (80 grader från Varmvattnet) och Vietnamn (Kvinnorna på 10:e våningen). Detta är den första av Alfredssons böcker som jag lyssnar på som ljudbok och uppläsaren är Katarina Ewerlöf. Precis som alltid är Ewerlöfs uppläsning riktigt bra och jag har i princip sträcklyssnat på boken men jag föredrar ändå att läsa dessa böcker. Men det är ju en smaksak.

Förutom att jag givetvis tycker att böckerna om Ellen Elg bör läsas (helst i ordning) kan jag rekommendera ett besök på Karin Alfredssons hemsida.

Om ett tag kommer jag att läsa den fjärde boken i serien som heter Den sjätte gudinnan och som utspelar sig i Indien. Det känns också bra att veta att Alfredsson arbetar på research för en femte bok om Ellen Elg. Skönt när en av mina favoritförfattare håller på med fler böcker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 − 9 =