VĂ€rldens lyckligaste folk

Nyfiken, orÀdd och kunnig Àr nÄgra av de ord som anvÀnds i motiveringen till Publicistklubbens stora pris för 2010 som Lena Sundström fick. Efter att ha lÀst hennes bok VÀrldens lyckligaste folk kan jag inte annat Àn att hÄlla med.

Vad skulle hÀnda om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, hur skulle det förÀndra vÄrt samhÀlle? För att söka svaret pÄ denna frÄga packar författaren sin vÀskor och flyttar till vÄrt grannland i söder. MÄlet Àr att  ta reda pÄ vad som skett dÀr sedan Danskt Folkeparti (Sverigedemokraternas danska motsvarighet) fick en vÄgmÀstarroll inom dansk politik.

Sundström pratar med alla, frÄn vanliga mÀnniskor hon trÀffar pÄ en parkbÀnk, till mediafolk, politiker, Danskt folkepartis anhÀngare i jakten pÄ förstÄelse och insikt. Parallellt med Sundströms jakt pÄ svaret pÄ sin frÄga för vi Àven följa hennes tappra försök till integereing i det danska samhÀllet. NÄgot som visar sig vara allt annat Àn lÀtt.

Det som imponerar pÄ mig Àr Sundströms uppriktiga och nyfikna instÀllning till alla hon möter. Hon vill verkligen veta hur personerna hon möter resonerar.

Det Àr en engagerande bok och flera gÄnger unde lÀsningen fÄr jag ett omÄttligt behov av att lÀsa ett stycke högt för den som befinner sig i  nÀrheten. Det Àr en bok som manar till eftertanke om vilken typ av samhÀlle vi vill leva i, vilken mÀnniskosyn vi vill ska vara rÄdande. Boken Àr skriven med glimten i ögat och med en uppriktig vilja att förstÄ och lÀra sig mer.

Det har Àven gjorts en dokumentÀr som bygger pÄ samma tema som boken, mer om bÄde boken och dokumentÀren finns hÀr.

SÄ vill du lÀsa en angelÀgen nutidsskildring som Àr engagerat skriven och som vÀcker diskussionslust? DÄ Àr VÀrldens lyckligaste folk av Lena Sundström en bok för dig.

2 thoughts on “VĂ€rldens lyckligaste folk

  1. Det lÄter som en vÀldigt intressant bok. Det Àr jag fÄr införskaffa nÀsta gÄng jag Àr i bokhandeln.

  2. Ja, gör det! Det Àr en av de bÀsta och viktigaste böckerna jag lÀst pÄ ett bra tag, sÄ den kan jag verkligen rekommendera!

Comments are closed.