Världens lyckligaste folk

Nyfiken, orädd och kunnig är några av de ord som används i motiveringen till Publicistklubbens stora pris för 2010 som Lena Sundström fick. Efter att ha läst hennes bok Världens lyckligaste folk kan jag inte annat än att hålla med.

Vad skulle hända om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, hur skulle det förändra vårt samhälle? För att söka svaret på denna fråga packar författaren sin väskor och flyttar till vårt grannland i söder. Målet är att  ta reda på vad som skett där sedan Danskt Folkeparti (Sverigedemokraternas danska motsvarighet) fick en vågmästarroll inom dansk politik.

Sundström pratar med alla, från vanliga människor hon träffar på en parkbänk, till mediafolk, politiker, Danskt folkepartis anhängare i jakten på förståelse och insikt. Parallellt med Sundströms jakt på svaret på sin fråga för vi även följa hennes tappra försök till integereing i det danska samhället. Något som visar sig vara allt annat än lätt.

Det som imponerar på mig är Sundströms uppriktiga och nyfikna inställning till alla hon möter. Hon vill verkligen veta hur personerna hon möter resonerar.

Det är en engagerande bok och flera gånger unde läsningen får jag ett omåttligt behov av att läsa ett stycke högt för den som befinner sig i  närheten. Det är en bok som manar till eftertanke om vilken typ av samhälle vi vill leva i, vilken människosyn vi vill ska vara rådande. Boken är skriven med glimten i ögat och med en uppriktig vilja att förstå och lära sig mer.

Det har även gjorts en dokumentär som bygger på samma tema som boken, mer om både boken och dokumentären finns här.

Så vill du läsa en angelägen nutidsskildring som är engagerat skriven och som väcker diskussionslust? Då är Världens lyckligaste folk av Lena Sundström en bok för dig.

2 thoughts on “Världens lyckligaste folk

  1. Det låter som en väldigt intressant bok. Det är jag får införskaffa nästa gång jag är i bokhandeln.

  2. Ja, gör det! Det är en av de bästa och viktigaste böckerna jag läst på ett bra tag, så den kan jag verkligen rekommendera!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven − six =