Mitt liv som pingvin

Minus 17 grader och snöstorm utanför fönstret. I detta högst passande värder har jag lyssnat klart på judboksversionen av Mitt liv som pingvin eller om oarternas uppkomst.

Jag gillar Mazettis böcker och även inläsningen av Mitt liv som pingvin faller mig i smaken. Mazetti skriver med en självklar värme för sina karaktärer och det smittar av sig till mig som lyssnare. Det är ingen komplicerad eller speciellt djup historia men det behövs inte. Historien är tankeväckande och smårolig.

Det är främst två aspekter (helt motsägelsefulla) av historien som stannar kvar hos mig då den är utlyssnad.Den första är tanken att mycket i livet inte är vad det ser ut att vara vid första anblicken. Att människor beter sig som de gör har ofta en självklar förklaring, bara man vet om den… annars kan beteendet te sig högst märkligt. På ytan handlar berättelsen om en resa till Antarktis men i själva verket är det den inre resan som dess passagerare gör som är det mest centrala. Den andra aspekten handlar om det faktum att lysnaren tas med på en kryssning till Antarktis via Falklandsöarna, Sydgeorgien och får insikt i hur det fungerar att vara passagerare på en kryssning till dessa kalla breddgrader.  

Bäst tycker jag om karatären Alba, en äldre kvinna som levt sitt liv likt en Albatross, ständigt på resandet fot. Bara hennes levnadsöde hade varit värt att utforska i en egen bok.  Albas syfte med resan är att utforska människans likheter med djur. Under resans gång betraktar hon sina medpassagerare och kan likna deras beteende vid olika djurarter. Sina tankar samlar hon i en anteckningsbok hon kallar “Om oarternas uppkomst”.

Ljudboken är relativt kort och ryms på 6 cd-skivor. Vid några tillfällen hade jag önskat att händelser och gestaltningen av personer hade utvecklats ytterligare men i övrigt är det en mysig berättelse som lämpar sig väl som ljudbok.

P1110737

1 thought on “Mitt liv som pingvin

  1. Pingback: www.ordblogg.se » Benny & Desirée – andra delen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven + 8 =