Mitt liv som pingvin

Minus 17 grader och snöstorm utanför fönstret. I detta högst passande vÀrder har jag lyssnat klart pÄ judboksversionen av Mitt liv som pingvin eller om oarternas uppkomst.

Jag gillar Mazettis böcker och Àven inlÀsningen av Mitt liv som pingvin faller mig i smaken. Mazetti skriver med en sjÀlvklar vÀrme för sina karaktÀrer och det smittar av sig till mig som lyssnare. Det Àr ingen komplicerad eller speciellt djup historia men det behövs inte. Historien Àr tankevÀckande och smÄrolig.

Det Ă€r frĂ€mst tvĂ„ aspekter (helt motsĂ€gelsefulla) av historien som stannar kvar hos mig dĂ„ den Ă€r utlyssnad.Den första Ă€r tanken att mycket i livet inte Ă€r vad det ser ut att vara vid första anblicken. Att mĂ€nniskor beter sig som de gör har ofta en sjĂ€lvklar förklaring, bara man vet om den
 annars kan beteendet te sig högst mĂ€rkligt. PĂ„ ytan handlar berĂ€ttelsen om en resa till Antarktis men i sjĂ€lva verket Ă€r det den inre resan som dess passagerare gör som Ă€r det mest centrala. Den andra aspekten handlar om det faktum att lysnaren tas med pĂ„ en kryssning till Antarktis via Falklandsöarna, Sydgeorgien och fĂ„r insikt i hur det fungerar att vara passagerare pĂ„ en kryssning till dessa kalla breddgrader.  

BĂ€st tycker jag om karatĂ€ren Alba, en Ă€ldre kvinna som levt sitt liv likt en Albatross, stĂ€ndigt pĂ„ resandet fot. Bara hennes levnadsöde hade varit vĂ€rt att utforska i en egen bok.  Albas syfte med resan Ă€r att utforska mĂ€nniskans likheter med djur. Under resans gĂ„ng betraktar hon sina medpassagerare och kan likna deras beteende vid olika djurarter. Sina tankar samlar hon i en anteckningsbok hon kallar “Om oarternas uppkomst”.

Ljudboken Àr relativt kort och ryms pÄ 6 cd-skivor. Vid nÄgra tillfÀllen hade jag önskat att hÀndelser och gestaltningen av personer hade utvecklats ytterligare men i övrigt Àr det en mysig berÀttelse som lÀmpar sig vÀl som ljudbok.

P1110737

One thought on “Mitt liv som pingvin

  1. Pingback: www.ordblogg.se » Benny & DesirĂ©e – andra delen

Comments are closed.