Fyrvaktaren

Efter nästan 3 månaders bibliotekskö blev det äntligen min tur att låna hem Camilla Läckbergs senaste bok Fyrvaktaren, som ljudbok!

Fyrvaktaren är den sjunde  deckaren av Läckberg (+en kortroman). Även denna kretsar kring livet  i Fjällbacka och med författarinnan  Erika Falk och polisen Patrik Hedström i huvudrollerna. Jag har läst/lyssnat på alla och hittills tycker jag att Läckberg lyckats bäst med Isprinsessan och Tyskungen.

Jag är ännu så länge inte överförtjust i Fyrvaktaren. Boken känns relativt lik de andra i serien då de alla bygger på samma koncept. Tre delar flätas samman till en historia: 1) Erika och Patriks privatliv 2) en mordutredning  3) en hemlighet från det  förflutna som påverkar nuet.

Jag hade önskat att förändringen hade varit större. Samtidigt är det kanske just känslan av att “man vet vad man får” som lockar så många läsare.  

Jag tror att en av orsakerna till att  boken ännu inte är en favorit är att jag sett filmatiseringarna av de tidigare böckerna och känner att de inte alls speglar min föreställningsvärld av handling och persongalleri. Patrik Hedberg är en synnerligen grå person och Erika Falck har en väldigt undanskymd roll. Nu när jag läser Fyrvaktaren så ligger bilderna av filmatiseringarna kvar i bakhuvudet och stör.

En av anledningarna till att jag väljer att lyssna på Fyrvaktaren trots att den inte faller mig helt i smaken är att jag vill veta hur de ska gå för Patrik och Erika och deras när och kära. Speciellt Erikas syster Anna.  Dessutom ska denna bok innehålla ett visst mått av övernaturlighet vilket känns nytt och intressant!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 + one =