Fyrvaktaren

Efter nÀstan 3 mÄnaders bibliotekskö blev det Àntligen min tur att lÄna hem Camilla LÀckbergs senaste bok Fyrvaktaren, som ljudbok!

Fyrvaktaren Ă€r den sjunde  deckaren av LĂ€ckberg (+en kortroman). Även denna kretsar kring livet  i FjĂ€llbacka och med författarinnan  Erika Falk och polisen Patrik Hedström i huvudrollerna. Jag har lĂ€st/lyssnat pĂ„ alla och hittills tycker jag att LĂ€ckberg lyckats bĂ€st med Isprinsessan och Tyskungen.

Jag Àr Ànnu sÄ lÀnge inte överförtjust i Fyrvaktaren. Boken kÀnns relativt lik de andra i serien dÄ de alla bygger pÄ samma koncept. Tre delar flÀtas samman till en historia: 1) Erika och Patriks privatliv 2) en mordutredning  3) en hemlighet frÄn det  förflutna som pÄverkar nuet.

Jag hade önskat att förĂ€ndringen hade varit större. Samtidigt Ă€r det kanske just kĂ€nslan av att “man vet vad man fĂ„r” som lockar sĂ„ mĂ„nga lĂ€sare.  

Jag tror att en av orsakerna till att  boken Ànnu inte Àr en favorit Àr att jag sett filmatiseringarna av de tidigare böckerna och kÀnner att de inte alls speglar min förestÀllningsvÀrld av handling och persongalleri. Patrik Hedberg Àr en synnerligen grÄ person och Erika Falck har en vÀldigt undanskymd roll. Nu nÀr jag lÀser Fyrvaktaren sÄ ligger bilderna av filmatiseringarna kvar i bakhuvudet och stör.

En av anledningarna till att jag vÀljer att lyssna pÄ Fyrvaktaren trots att den inte faller mig helt i smaken Àr att jag vill veta hur de ska gÄ för Patrik och Erika och deras nÀr och kÀra. Speciellt Erikas syster Anna.  Dessutom ska denna bok innehÄlla ett visst mÄtt av övernaturlighet vilket kÀnns nytt och intressant!