Vad jag läser just nu

Slalomläsning är verkligen min melodi. Jag har alltid flera böcker igång samtidigt!

Just nu läser jag den historiska romanen “Fyrvaktarens dotter” , mysdeckaren “Torsdagsmordklubben” och en samtidsromanen “Stöld” om samer. En riktigt bra mix av romaner.

“Torsdagsmordklubben” skriven av Richard Osman lånade jag på biblioteket på vinst och förlust. Då det är ett snabblån gav jag den en chans direkt och det blev verkligen vinst! Jag var inledningsvis skeptiskt, tänkte att det verkligen kan bli platt fall med fyra pensionärer på ett lyxigt seniorboende som löser mordfall. Men det funkar! Jag bryr mig om personerna, dialogen är smart, det finns ett visst mått av svärta och så här halvvägs in är jag ganska nyfiken på mordgåtan.

“Fyrvaktarens dotter” köpte jag på secondhand enbart för att jag tyckte att omslaget var så fint. Och det var tur för innehållet var också toppen. Historiska romaner är en genre som jag börjat utforska mer och mer och som jag, till min egen stora förvåning, verkligen uppskattar. I “Fyrvaktarens dotter” får vi följa två parallella historier, båda utspelar sig i dåtid.
I berättelsen som utspelar sig på 1800-talet möter vi Grace Darling som är en fyrvaktares dotter. Hon har bott i Longstones fyrhus på Farneöarna hela sitt liv. Hon blir väldigt motvilligt hela landets hjältinna när hon mitt i en rasande storm, tillsammans med sin far, räddar några några skeppsbrutna.
I berättelsen från 1900-talet står 19-åriga Matilda Emmerson i centrum. När hon blir gravid skickas i skam bort från sin familj på Irland till Newport i USA. Där ska hon bo hos den avlägsna släktingen Harriet tills barnet är fött. Matildas motvilliga värdinna, är en enstöring som jobbar som assisterande fyrvaktare. Genom ett halvfärdigt porträtt börjar Matilda gräva i sin egen familjs historia.
“Fyrvaktens dotter” är oväntat gripande och skriven på ett medryckande sätt. Jag blir lika engagerad i det båda tidplanen och i Grace och Matilda vilket är ett måste, annars blir ju halva boken mer eller mindre en transportsträcka. Sen ger det romanen en extra dimension att den utspelar sig i och kring en fyr och att det är den platsen och dess människor som på många sätt knyter samman de två berättelserna i de olika tidsplanen.

“Stöld” skriven av Ann-Helén Laestadius känns extremt viktig. Jag tror att detta är den första roman jag läser om samer och det känns ju helt orimligt. I denna roman står renskötardottern Elsa i centrum.  När hon är nio år blir hon vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Händelsen med den dödade renen kommer på många sätt att följa Elsa genom livet och prägla henne.
Jag har inte kommit så långt i denna roman. Men den har börjat starkt med ett flow i språket och en styrka i berättelsen som gör att jag bara vill läsa vidare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × two =