Systerland av Curtis Sittenfeld

Curtis Sittenfeld. Denna hyllade, omskrivna författare. Hittills har hon skrivit fem böcker, varav fyra finns på svenska: I en klass för sig, Mannen i mina drömmar, Presidentens hustru Systerland. 

Systerland

Curtis Sittenfeld är en författare jag tycker om. Det är inte så ofta hon kommer ut med en ny bok så min ambition är att läsa de böcker hon skriver. Hennes tre första böcker har jag läst. Presidentens hustru  fann jag alldeles strålande och den hade jag kunnat tänka mig att läsa om. En klass för sig var också bra men lite väl lång om livet på en internatskola. Den är jag också intresserad av att läsa om, trots sin längd.  Mannen i mitt liv minns jag knappt något av och får en känsla av att jag inte direkt gillade.  

Nu har jag precis läst ut Systerland. Det var ett tag sedan jag läste recensioner av Systerland men jag får en känsla av att boken har inte fått lika bra kritik som Presidentens hustru I en klass för sig. Men det där med vad andra tycker om en specifik bok kan ju både hjälpa och stjälpa en i bokskogen. Men efter att ha läst ut Systerland är jag beredd att hålla med. Det är en läsvärd och engagerande historia men den når inte riktigt upp till samma nivå som Presidentens hustru.

Systerland_2Bokens huvudpersoner är tvillingsystrarna Vi och Kate och berättarperspektivet är Kates. Lika men ändå så olika är dessa  systrar. De är båda synska, en förmåga de valt att förvalta på olika sätt. Vi, genom att jobba som medium och bejaka sin förmåga medan Kate under större delen av sitt liv försökt förtrycka den.

Kate är gift med Jeremy och tillsammans har de två barn som Kate är hemma och tar hand om. Jag tycker om, skildringarna av Kates vardagsliv i Sankt Louis, där hon tar hand om barnen och ordnar med vardagslivet. Vi är ensamstående, beskrivs som bekymmerslös och oansvarig i jämförelse med sin syster.

Kate lever ett ganska lugnt och ordnat familjeliv tills Vi förutspår en jordbävning i Sankt Louis, Vi blir intervjuad och hennes förutsägelse får explosionsartad spridning i media vilket påverkar både Kate, hennes familj och Vi. Parallellt med att man får följa karaktärernas liv i väntan på den förutspådda jordbävningen får man även glimtar från systrarnas barndom och liv som unga vilket tillsammans med händelserna i nutid ger en samlad bild av bokens personer och deras känslor och agerande.

På något sätt tycker jag att twisten med den förutspådda jordbävningen och mediahypen kring den är lite för mycket och att det förmodligen hade gått att skriva en intressant bok med dessa karaktärer utan jordbävningsaspekten.

Systerland_3

Det känns även som att slutet av boken är skrivet i en hast och den efterlämnar sig en del frågetecken. Från att bokens början och mitt går i ett behagligt tempo, där händelser och personer beskrivs utförligt och med en noggrannhet som gör att jag tycker mig känna bokens karaktärer på ett djupt plan. Blir slutet en snabbspolning genom en rad omvälvande händelser. Kanske är det en medveten strategi från författarens sida eller så blev det tidsbrist i slutet av skrivprocessen. Oavsett fungerar det dåligt och drar ner bokens helhetsintryck.

Sittenfeldt är en författare vars böcker håller hög standard så även om Systerland inte är den bästa bok hon skrivit är den helt klart läsvärd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × 3 =