Sophies historia

Har nu lÀst ut Sophies historia, skriven av Jojo Moyes som fick sitt stora genombrott med boken Livet efter dig. 

Sophies historia

I Sophies historia lÀnkas tvÄ kvinnors öden samman,Sophie som under första vÀrldskriget drivet ett hotell tillsammans med sin syster i den franska staden St Péronne  och Liv som lever nÀstan 100 Är senare i London. BerÀttelsens röda trÄd Àr en tavla förestÀllande Sophie som hennes man mÄlade av henne innan kriget och som nÀstan hundra Är senare finns i Livs Àgo.

Problemet som jag ofta upplever med böcker som berÀttar tvÄ parallella historier Àr att den ena Àr mer intressant och engagerande Àn den andra. TyvÀrr uppstÄr denna problematik i Àven denna bok. Historien om Sophies öde finner jag gripande och spÀnnande.  Medan berÀttelsen om Liv mer eller mindre gÄr pÄ tomgÄng. Den kÀnns dessutom som en historia jag lÀst förut. En olycklig kvinna, sÄrad av livet som slutligen trÀffar Mr Perfect som inte Àr perfekt. Stora delar av historien om Liv upplever jag som en transportstrÀcka.

Jag funderar pÄ om historien om Liv verkligen behövs som katalysator för att berÀtta historien om Sophie? Eller om Sophies historia skulle ha kunnat berÀttas pÄ egen hand. Jag tror den skulle klara av att stÄ pÄ egna ben. Om man skulle göra en film baserad pÄ boken borde den fokusera pÄ Sophies liv och endast vÀldigt lite ta in Liv.

Boken behandlar intressanta teman sÄ som de civilas förutsÀttningar under första vÀrldskriget. NÀrmare bestÀmt de civilas liv i en fransk by under tysk ockupation. Hur mÀnniskor utför modiga handlingar, hur de samarbetar men Àven vÀnds emot varandra och hur deras enda önskan Àr att livet ska bli som tidigare igen. Hur nöden inte har nÄgon lag och hur uppfinningsrikedomen blomstrar.  Jag finner Àven aspekten med stulen konst i krigstider vÀldigt intressant. TyvÀrr haltar utförandet och bokens som helhet blir bara ok, trots att det finns potential till en riktigt bra historia.

Jag upplever boken som ojÀmn och nÄgonstans i mitten tappar jag intresset och slutar lÀsa. men dÄ boken ska diskuteras i en bokcirkel lÀste jag slut den och Äter fÄngar den mitt intresse.

Vad jag gillar med Moyes författarskap (baserat pÄ de tvÄ böcker jag lÀst) Àr att hon lÄter livet drabba sina karaktÀrer.Det skapar bÄde levande och drabbande intriger och persongalleri. Det Àr Àven orsaken till att jag förmodligen kommer att Äterkomma till hennes författarskap.