Agaat

Agaat  skriven av Marlene van Niekerk tog lång tid för mig att läsa. Inte bara för att boken är drygt 700 sidor lång utan främst för att den stundals är jobbig att läsa. Den kryper under skinnet på mig och berör på djupet.

Agaat2

Två kvinnor står i bokens centrum den vita lantbrukarhustrun Milla och den svarta hushållerskan Agaat, som är så mycket mer än någon som tar hand om hushållssysslor. Det är en komplex och stundtals både svår och orättvis historia som målas upp. Genom Milla och Agaat skildras inte bara deras liv och relation utan också Sydafrikas såriga historia. Berättelsen skildras genom olika perspektiv, en del av historien berättas t ex genom Millas dagboksanteckningar. Bokens tidsperspektiv är brett och historien utspelar sig mellan 1950-talet och 1996.

Historien tar sin kronologiska början i mitten av 1950-talet då den intelligenta och rediga lantbrukardottern Milla gifter sig med den vackre drömmaren Jak. Tillsammans ska de driva jordbruket på Grootmoedersdrift. Tyvärr visar det sig att Jak inte har något större talang eller intresse för jordbruksarbete och det slit ett jordbruk medför och den tunga lotten att få allt att fungera faller på Milla. Det blir en ständig kamp för Milla och äktenskapet blir en smärtsam historia som nog ingen av de tänkt sig.

Flickan Agaat kommer som femåring till Milla och Jak. Hon är misshandlad och vanvårdad. Mot sin man och övriga samhällets inrådan tar sig Milla an den lilla flickan och hon kommer att växa upp hos familjen.

Bokens nu är år 1996. Milla är väldigt sjuk, nästan helförlamad och helt utlämnad till Agaat som sköter om både henne och gården. En lång och brokig historia ligger bakom de båda kvinnorna och denna historia bearbetas och färgar deras tid tillsammans nu när rollerna på många sätt är ombytta.

Agaat är en otroligt stark och välskriven bok. Den känns äkta, karaktärerna, deras känslor och handlingar. Boken är extremt genomarbetad och allt faller på plats, de olika berättarperspektiven, ordningen som olika saker berättas och språket som används. Agaat  är en bok man inte vill gå miste om att läsa, men den bör läsas vid en tidpunkt då det finns tid och möjlighet att ta in hela historien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 − one =