Flickan från tjugotalet av Kinsella

Flickan från tjugotalet av Sophie Kinsella är mitt första möte med hennes författarskap och det blir ett trevligt första möte!

Flickan från tjugotalet är en överraskande bra chicklit som jag verkligen kan rekommendera. Den innehåller en del av de klassiska chicklit temana som vänskap på gott och ont, en krånglig karriär, en knäpp familj och ett inte helt okomplicerat kärleksliv. Men i Flickan från tjugotalet tar Kinsella historien ett steg längre och blandar in ett spöke och några inte allt för smickrande familjehemligheter.

När boken tar sin början har huvudpersonen Lara precis blivit dumpad av sitt livs kärlek Josh. Hon tyckte att de var perfekta för varandra och kan inte förstå varför han gjorde slut. För att slippa frågor och omsorger från sin omgivning säger Lara att hon nu har kommit över Josh och mår bra och är nöjd med sitt liv. I hemlighet tänker hon få honom tillbaka och leva lycklig med honom i alla sina dagar. På jobbfronten går det heller inte riktigt som planerat. Lara har lämnat sitt jobb och har startat ett eget företag inom rekryteringsbranschen med sin bästa vän Natalie som jobbat som headhunter. Nu har Natalie åkt till Goa, träffat en kille och har inga planer på att komma tillbaka inom den närmaste framtiden. Kvar finns Laura med ett ickefungerande företag inom en bransch hon inte har någon erfarenhet av. Som om inte detta vore nog tar Laras döda gammelmoster Sadie kontakt med henne och av någon outgrundlig anledning är Lara den enda som kan se henne och därmed den enda som kan hjälpa henne att hitta ett halsband hon tappat bort. Spöket Sadie är gammelmostern som 23-åring vilket hon var på 20-talet så Sadie har en fäbless för allt som har med tjugotalet att göra, från kläderna och frisyrerna till danserna och musiken, ett intresse som hon försöker dela med sig av till Lara, med skiftande resultat.

Detta är upptakten till en roligt, smått spännande och mysig chicklit som bjuder på mycket mer nöje och eftertanke än jag hade räknat med.

I grunden följer Flickan från tjugotalet en klassisk uppbyggnad en chicklitroman:

  • Huvudpersonens struliga liv: karriär, familj, kärleksliv
  • Dråpliga situationer till följd av att hjältinnans önskade världsbild inte överensstämmer med den riktiga.
  • Träffar ny man
  • Förvecklingar i kubik
  • Livet löser sig hyfsat bra (utvecklingsroman)

+ följande ingredienser: spökhistoria, 20-talet, detektivmoment = en riktigt härlig mix!

Min enda invändning som är liten i sammanhanget är att titeln Flickan från tjugotalet  känns både färglös och fantasilös.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine + 16 =