Outsider av Torbjörn Flygt

Jag har inte läst Flygts hyllade bok Underdog. Det har inte blivit och ska jag vara ärlig är barndomsskildringar inte vad jag helst läser. Men Torbörn Flygts namn är ett sådant jag hör då och då i boksammanhang så jag var nyfiken på hans författarskap. När jag hittade Outsider som ljudbok på biblioteket tyckte jag det var dags att bilda mig en uppfattning om Flygts skrivande.

Outsider är en fortsättning på Underdog och jag tror det är en klar fördel om man läst Underdog innan man ger sig i kast med Outsider. Men jag hade stor behållning av boken oavsett så det är inget måste.

Outsider handlar om Johan Kraft, hans flickvän Helena, mamma Bodil, syster Monika och hennes dottern Natalie. Det är tidigt 80-tal när berättelsen tar sin början och  Johan har lämnat sin arbetarbakgrund i Malmö för akademikerstaden Lund där han börjat plugga juridik. Han bor på Malmö Nation och man får följa honom, Helena och kompisarna på korridoren genom studentlivets med och motgångar. I Malmö bor mamma Bodil och systern Monika och systerdottern Natalie. Även deras levnadshistorier blir en relevant del av berättelsen. Ibland görs tillbakablickar till Johans barndom och ibland är det den medelålders Johan med ordnat liv som ger sin syn på saken.

Det är Torbjörn Flygt själv som läser boken på sin fina skånska och det passar så bra! I början funderar jag på om boken är självbiografisk, det känns verkligen som att Johan och de andra finns på riktigt. Jag kommer dock fram till att så är förmodligen inte fallet.

Jag tycker väldigt mycket om boken men jag kan inte sätta fingret på vad som är så bra? Det är en på många sätt alldaglig historia om en grupp människor som jag som läsare får följa under ett antal år. Den är helt enkelt bra, karaktärerna är personer som känns verkliga med goda och dåliga sidor, jag rycks med i deras liv och det är nog där som hemligheten till historien finns. Dessutom är språket ett sådant som passar perfekt till berättelsen. Flygt har hittat rätt ton för alla sina karaktärer vilket höjer läsupplevelsen.

Så här i efterhand kan jag känna att det hade varit roligt att första ha läst Underdog men nu funderar jag på att göra det i efterhand. Eller så läser jag Verkan som jag hittat i bokhyllan och som också verkar väldigt läsvärd!

Outsider resulterade alltså i ett lyckat möte med en för mig ny författare!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 + eighteen =