Kim Novak badade aldrig i Genesartes sjö_boken

Kim Novak badade aldrig i Genesartes sjö av Håkan Nesser utspelar sig under en sommar i början av 1960-talet.

Det är sommaren då Erik är 14 år och hans mamma är allvarligt sjuk. Istället för att bo med sin pappa i stan över sommaren bestäms det att Erik, hans storebror Henry och hans klasskamrat Edmund  ska bo i Genesaret som är familjen hus på landet.

En riktigt bra sommar börjar ta form, Henry sköter sig själv, jobbar som frilansjournalist och ska skriva en bok. Erik och Edmund njuter mest av sommaren, cyklar, läser, badar och ror ut med båten. Det är på det hela taget en behaglig tillvaro. Fram tills Det Fruktansvärda händer. I en handvändning förvandlas Erik och Edmunds från lugn och skönt till obehaglig.

Bokens största behållning är helt klart relationen mellan vännerna Edmund och Erik och  skildringen av deras sommar i början av 1960-talet ute på den svenska landsbygden.  Även om jag inte upplevt en sommar på sextiotalet  blir den genom Nessers beskrivningar levande och jag får en känsla av att det var precis så som det beskrivs i boken.

Eftersom Det Fruktansvärda händer är boken i någon mån en kriminalroman eller något liknande, men det är varken brottet eller dess upplösning som står i centrum. Det är snarare en bihistoria. Det är alltså inte en bok man ska läsa om man är ute efter en deckare där brottet och dess upplösning står i centrum.

Kim Novak badade aldrig i Genesartes sjö är den första boken jag läst av Nesser och jag gillar verkligen hans språk och förmåga att skapa både en tidstypisk känsla och levande, trovärdiga karaktärer.  Tur att jag har fler böcker av Nesser i bokhyllan!

Nu planerar jag att beställa filmen Kim Novak badade aldrig i Genesartes sjö. Alltid lika spännande att se hur filmen är i förhållande till boken.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 − 5 =