Extremt högt och otroligt nära

Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer  är en klurig och annorlunda historia om det viktiga i livet och hur man hanterar det som inte får hända när det ändå händer. Ett sant läsnöje som inte bör missas.

Efter några lästa sidor förstod jag att Extremt högt och otroligt nära skulle bli en klurigt läsvärd bok. Jag har läst sakta och med fokus för att inte missa något.  Jag ville ju inte göra om samma misstag som jag gjorde med Kärlekens historiaDet lönar sig att läsa fokuserat, för det är inte helt självklart hur bokens olika röster hänger ihop. Men låt det inte avskräcka dig, det löser sig ju längre in i historien man kommer.

Oskar Shell är 9 år och han är en intelligent ung herre med en rad olika intressen. Han uppfinner olika saker, är smyckesdesigner och amatörarkeolog. Bara för att nämna några. Den 11:e september dör Oskars pappa Thomas när WTC-tornen träffas av flygplanen.  Efter pappans död finner Oskar en nyckel gömd i en vas, nyckeln ligger i ett kuvert som det står Black på. Oskar bestämmer sig för att leta upp låset som nyckeln tillhör och den mystisk Black vars namn står på kuvertet. Kanske kände han Oskars pappa?

Det är i grunden en oerhört sorglig historia om Oskar och hans olika vägar att hantera sorgen och saknaden efter sin pappa. Men samtidigt fint skriven med humor. Det går inte att inte tycka om den egensinnige, lillgamla och oerhört intelligenta Oskar. På många sätt påminner Oskar mig om TS Spivet, huvudpersonen i Valda verk av TS Spivet . Med den skillnaden att det var mycket lättare för mig att engagera mig i Oskars liv och öde än i TS Spivets.

Parallellt med berättelsen om Oskar får man läsa brev och berättelse från förr. Efter ett tag förstår man vem avsändaren är och hur dessa personer är kopplade till nutiden och till Oskar.

Efter att Oskars pappa dog den 11:e september har Oskar blivit rädd för att göra en rad olika saker. Han tycker inte om att åka tunnelbana eller att åka upp i höga hus, av förklarliga orsaker. Ändå spelar Empire State Building en roll i berättelsen.

Trots att jag logiskt vet vad som skedde den 11:e september och jag har besökt New York och dess djungel av skyskrapor har jag ändå svårt att greppa att det verkligen hände.  Ur detta perspektiv är Extremt högt och otroligt nära så bra för den hanterar det ofattbara med hjälp av skönlitteraturen och på något sätt blir det ogreppbara lite mer greppbart.

Jag är imponerad av Jonathan Safran Foer och Extremt högt och otroligt nära. Han har skapat en komplex och smart bok med mycket känsla. Att han lyckas skapa ett 9-årigt lillgammalt berättarjag  med en trovärdig berättarröst som blandar både det oerhört tragiska som skett med humor och värme är inte illa.

2 thoughts on “Extremt högt och otroligt nära

  1. Jag har tyvärr bara sett filmen trots att jag har boken i min bokhylla. Men filmen var faktiskt lysande.
    Fina bilder från New York! Gillar perspektivet i den andra bilden. Kallas det tilt-shift eller blandar jag ihop det?
    Kram!

  2. Jag tror att boken är värd att läsa även om du har koll på handlingen. Känns som en bok du skulle tycka om! Det stämmer, det är tilt-shift, roligt att använda på en viss typ av bilder! Jag gillar miniatyrkänslan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 + five =