Rödhake

Rödhake är den tredje boken i Nesbøs serie om polisen Harry Hole och den bästa hittills.

Det är fortfarande Harry som är huvudkaraktären men i denna bok utvecklar  Nesbø historien till att bli mer komplex än de tidigare böckerna i serien (Fladdermusmannen och Kackerlackorna). Att böckerna utvecklas och historierna blir mer komplexa tror jag är en av orsakerna till att det har fungerat för Nesbø att skriva så många böcker om Harry Hole.  I de två tidigare böckerna har handlingen fokuserats kring ett fall. I denna bok finns det flera parallella berättelse som utspelar sig både i Oslo under början av 2000-talet och under andra världskriget.  I nutid kretsar historien kring nynazistiska kretsar i Norge och deras ljusskygga verksamhet som Harry blir satt på att utreda.  Händelserna under andra världskriget fokuserar kring norska frontmän som kämpade på Hitlers sida. Och vissa händelser under andra världskriget får konsekvenser i nutiden. Förutom fallen fördjupas också porträttet av Harry och som läsare får man några fler bitar till hans personlighet och privatliv.

Ibland upplever jag att det är lite för många personer inblandrade, jag har svårt att hålla reda på alla. Detta förstärks förmodligen av att jag lyssnar på boken som ljudbok vilket gör det svårare att gå tillbaka. På det hela taget är det en spännande och intressant historia som målas upp. Det är dock en historia som mest engagerar under själva lyssnandet och mycket av historien har jag redan glömt bort trots att det inte var länge sedan jag lyssnade på den.

Nu får det nog bli en paus med Harry och Nesbø då det blivit 4 Nesbøböcker på några månader. Men jag är fast så jag  kommer helt klart att lyssna eller läsa de kommande böckerna om Harry lite längre fram!