Underjordiska timmar

Sista jag var pÄ biblioteket hittade jag Underjordiska timmar av Delphine de Vigan. Det Àr samma författare som skrivit No och jag som jag tyckte vÀldigt mycket om.

I Underjordiska timmar Àr det Mathildes och Thibaults levnadsöden som skildras. BÄda lever i Paris, helt ovetandes om den andres existens och kÀmpar med sina egna liv och svÄrigheter.

Mathilde har jobbat pĂ„ samma företag i Ă„tta Ă„r. Hon har alltid varit en omtyckt och respekterad kollega. Hon har kommit överens med sin nĂ€rmaste chef, Jacques, och har under Ă„rens lopp arbetat sig upp och fĂ„tt mer och mer ansvar. Men sĂ„ hĂ€nder nĂ„got, som frĂ„n utsidan sett verkar ganska obetydligt, som förĂ€ndrar allt. Sakta och metodiskt börjar Jacques frysa ut Mathilde, hon frĂ„ntas arbetsuppgifter, blir inte kallad till möten, fĂ„r byta till ett kontor lĂ„ngt borta frĂ„n de andra. Även arbetskamraterna börjar undvika henne för att inte sjĂ€lva bli drabbade. Hon försöker prata med sin chef, försöker lösa problemet men blir hela tiden avvisad. Hon kĂ€mpar i det tysta för att hon skĂ€ms. Det Ă€r sĂ„ mycket skam inblandat i att bli ratad, att inte duga.

Det Àr obehagligt att lÀsa, hur Mathilde frÄntas mer och mer av sin identitet och roll pÄ arbetsplatsen, hur hon tillslut sitter pÄ sitt nya kontor/skrubb, helt utan arbetsuppgifter, utan kontakt med sina arbetskamrater eller nÄgon ork kvar att försöka reda ut situationen. Det gör ont att lÀsa och jag blir sÄ illa berörd. Jag tÀnker att med alla de olyckor som drabbar mÀnniskor och som vi inte kan pÄverka sÄ Àr det sÄ mÀrkligt att det dessutom finns vuxna mÀnniskor som utsÀtter andra för mobbing. RÀcker det inte med allt ont som vi inte kan pÄverka?

I denna historia Àr det frÀmst Mathildes öde som har pÄverkat mig, men vi fÄr ju inte glömma bort Thibault helt. Han Àr tillsammans med en kvinna som inte verkar Àlska honom. I alla fall inte pÄ det sÀtt som han skulle önska. Han jobbar som akutlÀkare i Paris och mycket av hans tid gÄr Ät till just jobbet.

Jag lÀser Underjordiska timmar pÄ samma sÀtt som jag lÀser en thriller eller deckare. Snabbt, intensivt med en vilja att sÄ fort som möjligt nÄ slutet, svaret, lösningen. Mathildes öde griper tag, ruskar om  och lÀmnar mig inte ifred. Mathilde kunde varit vem som helst av oss.

PÄ det hela taget Àr det en fasligt bra bok som fastnar och blir kvar. Den kÀnns i magen. Min frÀmsta invÀndning handlar om att jag inte tycker att historierna knyts ihop tillrÀckligt och att jag tÀnker att det kanske hade rÀckt att skildra Mathilde, att Thibault kunde fÄtt vara en del av en annan bok.

Underjordiska timmar ges ut av förlaget Sekwa vars fokus Àr att ge ut ger ut fransksprÄkig litteratur pÄ svenska. Samtida, kvinnliga författare har företrÀde.

 

 

 

 

2 thoughts on “Underjordiska timmar

  1. Jag lÀste i julas, och tyckte ocksÄ att historierna skulle ha vÀvts ihop mer! Men jag gillar Thibault-delarna ocksÄ.

  2. HĂ„ller helt med, men det var en riktigt bra bok. Det Ă€r inte utan att jag undrar hur det gĂ„r för dem…

    //Liolej

Comments are closed.