Mitt första möte med Murakami

Det var helt rätt beslut att rota igenom alla flyttlådor med böcker i sökandet efter Norwegian Wood av Haruki Murakami.

Jag började läsa igår kväll och detta är en sådan bok som jag sugs in i. Men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som tilltalar mig.  Men det är nog en blandning av stämningen, språket & karaktärerna.

Efter ungefär 70 lästa sidor har jag stiftat bekantskap med de tre personer som är bokens huvudpersoner och historiens upptakt. Den tar sin början i nutid när Watanabe sitter på ett flygplan 37 år gammal och hör låten Norwegian Wood. Den för honom tillbaka i tiden till sin studenttid i Tokyo på 60-talet. Där möter han Naoko som är flickvän till hans  bästa vän. Watanabe och Naoko bygger sakta men säker på en vänskap. Men Naokos psyke är skört och en dag försvinner hon.  Watanabe skriver bre till henne och i sin väntan och saknad kan han inte göra mycket annat än att fortsätta sitt liv trots det stora tomrum som Naoko har skapat. I detta tomrum träffar han Midori, en kurskamrat. Watanabe slits mellan de båda.

Jag har nog tvekat lite inför att läsa Murakamis böcker, av rädsla för att bli besviken. Att hans böcker inte skulle tilltala mig vilket jag föreställt mig. Men det har börjat bra! Och jag kan konstatera att min längtan till Tokyo inte blir mindre av att läsa denna bok. Jag hoppas och önskar att 2011 blir året jag får åka dit…

Mer info om Herr Haruki Murakami finns att läsa på hans föränderliga hemsida. Gillar den dock inte riktigt, men informativ är den.

2 thoughts on “Mitt första möte med Murakami

  1. Ja, jag är riktigt förtjust i den här boken. Det känns som en bra början på min bekantskap med Murakamis böcker. Så den kan jag rekommendera! Har du läst/lyssnat på någon av hans böcker?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twenty + ten =