I gränslandet mellan ungdoms- och vuxenböcker

Jag har läst en hel del barn- och ungdomsböcker den senaste tiden, tack vare min kurs i just barn-och ungdomslitteratur. Det finns tonvis med bra ungdomsböcker, varav många är givande att läsa även för vuxna. Flera av de jag läst ligger mellan att vara ungdomsböcker och vuxenböcker, vilket är intressant. I baksidetexten är det en aspekt som framhålls, att boken riktar sig till både ungdomar och vuxna. Det får mig att fundera över vilka skillnader som egentligen finns mellan böcker som riktar sig till ungdomar respektive vuxna? Egentligen inget som är riktigt relevant. När jag tänker efter har jag samma krav på de böcker jag läser idag som de böcker jag läste när jag var i tonåren. Böckerna ska beröra, ha ett tilltalande språk, en intressant historia och karaktärer. En av de böcker jag läst nyligen är Allahs Riddare av Torben Poulsen. Den är skriven på ett sätt som tilltalar mig som vuxen även om huvudpersonen är tonåring. Historien behandlar problematik och ämnen som är högst relevanta för en vuxen publik.

Allahs riddare handlar om Samir, en helt vanlig kille i 16-års åldern som hamnar i helt fel sällskap. En kväll är han ute med några killar han vanligtvis inte umgås med. Denna kväll slutar med en stulen bil och en knivskuren dörrvakt. Samir var inte drivande i någon av händelserna men han var med och såg allt. Han bestämmer sig för att vittna mot sina palestinska kompisar vilket får till följd att både Samir och hans familj hotas. Samirs pappa väljer att sända honom till sin bror på Västbanken eftersom Samir inte är trygg i Danmark. Men livet på Västbanken är ingen dans på rosor och både Samir och hans släktingar utsätts för trakasserier från de israeliska soldaterna. Efter några månader blir det dags för Samir att resa hem till Danmark och sin familj igen, där han ska försöka bygga upp sitt liv på nytt. Parallellt med historien om Samir i nutid får läsaren även följa föräldrarnas liv i Palestina innan de flydde till Danmark.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

16 − 3 =