En eftermiddag i solen

VÀdret överraskade och blev sommarvarmt, det blev en eftermiddag utomhus tillsammans med katterna och boken I vÀntan pÄ talibanerna.

Jesper Huor har gjort flera resor till Afghanistan, i denna dokumentÀra bok skildrar han landet genom de mÀnniskoöden han möter.

Jag börjar lÀsa boken medan jag vÀntar pÄ att mitt trÀningspass ska börja och trots att jag befinner mig i foajén till ett stökigt trÀningscenter uppslukas jag helt av boken. Jag tycker om det faktum att  Jesper reflekterar över sin egen roll som journalist i ett krigshÀrjat land. Han berÀttar bÄde om de möten som blir av och de planer som av olika orsaker inte gÄr att realisera. Boken har en uppriktig och engagerande ton som jag gillar.

Jesper Huor Àr pÄlÀst och lyckas berÀtta om Afghanistans historia och dess komplicerade samhÀllssystem pÄ ett begripligt sÀtt. En del av det han skriver vet jag redan, andra saker lÀr jag mig.

Jag berörs speciellt av historien om flickan Grana som skadats i kriget och som försvinner dĂ„ hennes historia blir kĂ€nd. Även de kulturella och historiska aspekterna som krigen medfört sĂ„ som de förstörda Buddhastatyerna och alla artefakter frĂ„n Kabuls museum som gĂ„tt förlorade,Ă€r relevanta att lĂ€sa om. En ljuspunkt Àr i alla fall kapitlet om den försvunna skatten.

Varje kapitel Àr en ny historia som belyser en aspekt av livet i Afghanistan och hur det ter sig för olika mÀnniskor. Som helhet gör det att boken saknar ett flow, men om man dÀremot lÀser den som enskilda reportage fungerar den utmÀrkt.

I vÀntan pÄ talibanerna Àr en bok som bÄde ökar pÄ mina kunskaper om Afghanistan och som ger upphov till eftertanke. I tider dÄ rÀdsla för det som Àr frÀmmande gör sig pÄtaglig i vÄrt samhÀlle blir böcker som denna som ökar vÄr kunskap och förstÄelse för andra mÀnniskors situation extra viktig.

2 thoughts on “En eftermiddag i solen

  1. En annan intressant bok om Afghanistan, som Àr skönlitterÀr, Àr Ryttarna av Joseph Hessel tror jag han heter. Riktigt bra och mycket intressant bok skriven pÄ mitten av 1900-talet.

Comments are closed.