Picasso som konstnär & livskamrat

I Barcelona besökte vi Picassomuséet (se bild nedan). Jag är fascinerad av Picasso och hans verk.  Främst det faktum att han behärskade de regler och teorier för konstskapande som härskade (och att han målade bättre än de flesta) och att han sedan vågade utmana rådande normer och skapade nya sätt att måla och skapa konst på.

Efter muséet gick vi in i den tillhörande presentshopen med övervägande böcker. Jag hittade en som verkade intressant, Life with Picasso skriven av Fancoise Gilot & Carlton Lake. Men  boken kändes väldigt bekant och jag lät bli att köpa den, vilket var helt rätt beslut. Det visade sig nämligen att jag redan hade boken.  Så nu har jag läst Leva med Picasso.

 

Bokens berättarröst tillhör konstnären Francoise Gilot som var tillsammans med Pablo Picasso under tio år. De fick två barn tillsammans och hon satt modell för ett antal av Picassos tavlor. Boken sträcker sig från början av 1940-talet och ungefär tio år framåt. Det är främst 3 aspekter som tas upp i boken. Francoise skildrar konstnären Picasso, hans rutiner, tankar och arbetssätt. Hon beskriver även hennes och Picassos relation samt det liv de lever, både när det gäller miljöer och människor (både kända och okända) i deras omgivning.

Jag hade inga som helst förväntningar på denna bok, bästa möjliga utgångsläge, och den visade sig vara riktig läsvärd. Boken har gett mig ökad kunskap om både tankarna bakom Picassos konsverk samt en större insikt i hans personlighet. Även min kunskap om tidsepoken har ökat.  Att boken utspelar sig boken främst i Frankrike, både i Paris och på Rivieran där de var bosatta under sina år tillsammans, är ett extra plus.

Min tanke är att jag ska läsa fler böcker om Picasso och hans liv för att komplettera den bild jag fått av honom genom Francoise Gilots bok. De som intresserar mig mest är: Dora Maar & Picasso: en kärlek i ljus och mörker av Britt Ståhlberg Norée (som redan är lånad från biblioteket och påbörjad) samt Min farfar Picasso av Marina Picasso.

Är du intresserad av Picasso, konst eller intressanta människoöden är detta en bok för dig!

PS. Om du besöker Picassomuséet i Barcelona kan jag rekommendera en fika på caféet som tillhör muséet ett riktigt trevligt stället med gott kaffe! DS.

One thought on “Picasso som konstnär & livskamrat

  1. Pingback: www.ordblogg.se » Min farfar Picasso

Comments are closed.