Själens osaliga längtan

Detta är en bok jag varmt rekommenderar. Sett till historien är den på många sätt olik Audrey Niffenegger första bok Tidsresenärens hustru men samtidigt är det tydligt att det är samma författare bakom de båda böckerna.

Själens osaliga längtan tar med sin läsare till London och närmare bestämt området kring Highgate-kyrkogården. Historien tar sin början med att Elspeth Noblin dör. Hon skänker sin lägenhet intill Highgate-kyrkogården och sina tillhörigheter till sina 2 systerdöttrar, tvillingarna Valentina och Julia, som hon inte träffat sedan de var bebisar. Men det finns några krav de måste uppfylla: de måste bo i lägenheten i ett år för att arvet ska kommad dem till godo och deras föräldrar får inte besöka lägenheten. Det blir snart tydligt att något hänt mellan Elspeth och hennes tvillingsyster Edie (Julia och Valentinas mamma) som gjort att de inte haft kontakt på över 20 år.

Julia och Valentina bestämmer sig för att flytta till London och lägenheten. I huset bor även Martin som är korsordsskapare med allvarliga tvångssyndrom som bara blir värre och värre så till den grad att hans fru Marijke väljer att lämna honom. I lägenheten över tvillingarna bor Robert, Elspeths älskare, som skriver på en avhandling om kyrkogården som aldrig tycks bli färdig. Även Elspeth spelar en väsentlighar en plats iberättelsen trots att hon gått bort.  Tillsammans utgör dessa personer navet i historien och när tvillingarna flyttar in i huset vid kyrkogården tar deras liv vändningar som det inte hade räknat med.

Det är en vackert skriven bok om en samling väldigt olika personer som förs samman av huset de bor i och kyrkogården de bor granne med.  Deras livsöden är inte lätta  att handskas med och hemligheter från förr påverkar deras tillvaro. Boken är skriven på ett sådan sätt att om jag kommer alla karaktärerna in på livet, att jag verkligen lär känna dem. Jag känner med dem och är inte överens med dem vissa av handlingarna de väljer att uföra och fasar inför de oundvikliga konsekvenserna. Boken ger mig en levande läsupplevelse.

Själens osaliga längtan är en behaglig, vacker och vemodig bok om livet, döden och om valmöjligheter som inte alltid faller ut som man har tänkt sig.

Förutom själva boken kan jag  även rekommendera ett besök på  Audrey Niffenegger hemsida  där det finns information om henne och hennes böcker men även bilder hon själv tagit på Highgate-kyrkogården.

2 thoughts on “Själens osaliga längtan

  1. Håller med! Verkligen en bok som man varmt kan rekommendera!

    Svarade jag dig om Jungstedt? Jag har läst flera böcker av henne och de är okej semesterläsning. Läser dem just för att jag älskar Gotland!

  2. Pingback: www.ordblogg.se » Det gränslösaste äventyret

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × two =