Kinesen

Ett kvällsdopp i havet. Grillad middag. Och samtidigt som solen går ner läser jag de sista sidorna i Kinesen av Henning Mankell.

Kinesen är en bok med en oerhörd spännvid på alla håll och kanter. Dess röda tråd och även bokens början är ett bestialiskt massmord i en by i Sverige. Men denna bok är allt annat än en kriminalhistoria lik Wallander.

Genom personliga länkar till massmordet blir domaren Birgitta Roslin inblandad. Då hon inte kan förlika sig med polisens teori att det skulle vara en galning som utfört dådet gör hon själv vissa efterforskningar som får oanade konsekvenser. 

Historiens sträcker sig över en tidsrymd på 150 år och utspelar sig i så skilda länder som Sverige, Kina, Mocambique, Zimbabwe, England och Danmark. Så söker du en berättelse med ett fokus är detta fel historia för dig. Är du däremot intresserad av en komplex historia där dåtid och nutid vävs samman och där människors handlingar i olika delar av världen påverkar varandra och får konsekvenser som är svåra att överblicka, då är detta rätt bok för dig.

Efter att ha läst Kinesen är jag definitivt intresserad av att läsa fler böcker som utspelar sig i Kina. Någon som har några tips?