Flickvännen

Flickvännen av Karolina Ramqvist fick mycket uppmärksamhet när den kom ut 2009. Allt sedan jag läst recensioner av den har jag varit intresserad av att läsa den och när jag hittade pocketutgåvan på biblioteket infann sig tillfället. Så under ett par dagar har alla andra läsprojekt varit pausade och all min lästid har ägnats åt flickvännen.

Flickvännen heter Karin och det är genom hennes perspektiv som historien är uppbyggd. Pojkvännen heter John och hans affärsverksamhet befinner sig på andra sidan lagen. Då berättelsen tar sin början har John gett sig ut på ett av sina jobb, vad han gör, vart han är eller när han kommer tillbaka vet Karin inte. En oviss väntan tar sin början för henne och det är inte första gången. Hon befinner sig i deras vackra hem med utsikt över vattnet. Det är från denna miljö somKarin berättar för mig som läsare om sitt liv. Hur hon och John träffades, deras förhållande, hennes liv i väntan på honom, hur hon försöker få tiden att gå. Som läsaren får jag även stifta bekantskap med flickvännerna till Johns kompisar. De har, precis som Karin, valt denna livsstil och är de enda som egentligen förstår henne men ändå inte. De vänner och det liv som var hennes innan förhållandet med John är nu väldigt avlägset. Karins mamma och systrar är inte bekväma med hennes val av man, de ser Karin som ett offer för John och hans livsstil, oförmögen att att på egen hand lämna honom.  

Men Karin är inget offer varken för John eller hans kriminell livsstil, hon har med ovanligt öppna ögon och skarp blick gått in i förhållandet med John. Hon tar det onda med det goda och är medveten om hur spelreglerna ser ut. Det goda kan representeras av den lyxiga villan de bor i som Karin fick i allahjärtans-dagspresent.  All väntan och oro är delar av det onda. Men trots att hon vet vad som gäller ställer känslorna och oron till oreda i hennes inre.

Jag sugs in i Karin liv och berättelse. Det känns som att hon är en verklig person som berättar sin historia, att hon existerar och att hennes liv pågår parallellt med mitt. En riktigt bra läsupplevelse.

2 thoughts on “Flickvännen

  1. Flickvännen har jag haft länge på min att-läsa-lista, men det har inte blivit av.. Men många verkar tycka den är bra! 🙂

  2. Ja, jag gillade Flickvännen skarpt. Den var annorlunda och kröp under skinnet på mig. Det kändes verkligen som att Karin var en livslevande person och inte en fiktiv karaktär skapad av en författare. Så Flickvännen rekomenderar jag. Dessutom var den lättläst vilket kan passa för lata dagar nu i sommar : )

Comments are closed.