Judaskyssen och en längtan till Danmark

 Det är något visst med Danmark, geografiskt nära men ändå så olikt Sverige. Mycket är annorlunda; atmosfären, akritekturen, språket och människorna.

Köpenhamn sett från Malmö

                                       Köpenhanmn sett från Malmö

Även mycket bra litteratur kommer från vårt grannland i söder. Författare som Karen Blixen, Hanne -Vibkeke Holst, och Jens Christian Gröndahl och nu det senaste tillskottet Anna Grue som skrivit Judaskyssen.

Judaskyssen2

Judaskyssen är en bok som innehåller lite av varje: en vacker solochvårare, bedragna kvinnor,trassliga relationer, en hobbydetektiv, polisarbete, en sektliknande församling och oväntade vändningar.

Solochvåraren Jakob byter namn och personlighet oftare än andra män byter skjorta. På löpande band svindlar han ensamstående, medelålders kvinnor i Danmark. Ursula tillhör skaran av kvinnor som Jakob har lurat och lämnat. Då hon skäms för att gå till polisen anlitar hon Dan Sommersdahl, en hobbydetektiv, vars uppdrag blir att leta upp Jakob och i bästa fall ordna tillbaka den förmögenhet som Jakob stulit från Ursula. Men ganska snart blir jakten på Jakob mer komplicerat än någon kunnat ana och polisen börjar interssera sig för fallet.

Judaskyssen kändes som en frisk fläkt. Dess styrka ligger i en bra ihopsnickard historia som tar nya vändningar och håller hela vägen. Historien berättas ur både Dan och Jakobs perspektiv. Att få följa  båda sidorna, den som jagar och den som blir jagad, ger boken en extra dimension och karaktärerna ett djup. På minuskontot ligger språket, det är ok men inte mer. Vissa meningar är krångligt skrivna andra bara dåligt skrivna.

Efter att ha läst ut Judaskyssen växte längtan över att åka till Danmark så nu har vi varit i Helsingör. Jag tänker mig att husen och stämningen i Helsingör stämmer väl överens med den fiktivastaden Christianssund där Judaskyssen utspelar sig.

Sist men inte minst några vårbilder från den högst verkliga staden Helsingör:

Gata i Helsingör 2

Blommor på trappen

Munkegade

Innergård

Grodan och blommorna

blomsterhandel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × two =