Inspirationskällan: Nawal El-Saadawi

Ibland ger böcker mer än en läsvärd historia. Så vär det med  Den stulna romanen. Genom boken har jag upptäckt en ny författarinna, Nawal El- Saadawi som har blivit en inspirationskälla. I  Den stulna romanen gör hon upp med hyckleriet, korruptionen och dubbelmoralen som hon anser genomsyrar det egyptiska samhället.

Nawal är 80 år och hon har tagit väl vara på sin tid med tanke på allt hon har hunnit med: hon är läkaren och författaren som har skrivit romaner och fackböcker om bland annat könstympning, familjelagstiftning och hedersbegreppet.  Under de senaste 50 åren har hon kämpat mot könsstympning och religiöst förtryck.

Nawal började sitt arbetsliv som läkare och jobbade på hälsodepartementet  men hennes aktiva arbete för kvinnans rättigheter och sin politiska aktivism ledde till att hon fick sparken.

I september 1981,  blev Nawal och 1 563 andra obekväma medborgare gripna av Sadats regimoch satta i fängelse.  Nawal  fängslades för sina skriverier och hon frigavs först våren 1982 efter mordet på Sadat. Om sin tid i fängelset har Nawal skrivit i boken Memoirs from the women’s prison. 2005 ställde hon upp i presidentvalet mot president Mubarak.

Av de intervjuer och texter jag läst om henne får jag intrycket av en stark person som vågar kämpa för det hon tror på, även om det personliga priset blir högt. Hon har suttit fängslad, tvingats i exil och levt under dödshot från religiösa grupper. Läs mer om henne via länkarna nedan:

Källor:  

Intervju i Sveriges radio

Intervju i Fria tidningen

Information på Wikipedia

Intervju i Svenska Dagbladet

Information på macondo.nu

Följande böcker/noveller av Nawal El- Saadawi har översatts till svenska:

  • Den stulna romanen
  • Röst ur djupet
  • Imamens fall
  • Livets källa
  • Och tiden står stilla vid Nilen

5 thoughts on “Inspirationskällan: Nawal El-Saadawi

  1. Tack för tipset! Har du läst något av henne och i så fall, finns det någon bok/novellsamling som du rekomenderar?

  2. Jag har läst alla utom den senaste (som ligger hemma på köksbordet och väntar). Och tiden står stilla vid Nilen gillade jag nog bäst.

  3. Tack för tipset! Efter att ha läst Den stulna romanen ser jag fram emot att läsa mer av El Saadawi!

  4. Pingback: www.ordblogg.se » Författarinfo om Anne Holt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven + 6 =