Bara vanligt vatten

Innan jag bestämde mig för att lyssna på Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson gick jag in på adlibris.se för att se vad människor som läst boken tyckte om den. Förvånansvärt många var negativt inställda och tyckte att den var Ingemarssons sämsta bok. Trots det bestämde jag mig för att den en chans.

Bokens handling kretsar kring den framgångsrika författarinnan Stella Friberg. Hon är inte direkt en person jag skulle vilja ta en fika med. Hon är självupptagen, ganska dryg och hennes syn på andra människor är inte den bästa alla gånger. Faktumet att bokens huvudperson är ganska osympatisk är förmodligen det som gör att många inte uppskattar boken. Stella Friberg är så fundamentalt olik huvudpersonerna i t ex Små citroner gula eller Lyckans hjul.

Genom boken får vi följa Stella då hon ska skriva den sista boken i sin omåtligt framgångsrika deckarserie om privatdetektiven Franciska Falke. Allt hade varit frid och fröjd om inte hennes privatliv börjat krångla och det uppstår en vattenläcka i sin tjusiga lägenhet.

Boken består av två delar: ungefär 2/3 av boken handlar om Stellas liv, denna del läses av Kajsa Ingemarsson ca 1/3 av boken är avsnitt ur den bok som Stella Friberg håller på att skriva, denna del läses av en annan kvinna. Att dela upp berättelsen på det här sättet är ett intressant grepp. Då skrivandet av boken är ett centralt tema i historien är det intressant att få läsa delar av den. Tyvärr är berättelsen om Franciska Falke inte speciellt intressant vilket drar ner helhetsintrycket av boken. Men det är fortfarande en bra bok som jag fann underhållande att lyssna till.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven + 10 =