Blandad fakta

Jag pendlar mellan några olika fakta böcker, läser något kapitel här, något där när andan faller på!

Jakarta

Efter vad jag har funnit finns det relativt få böcker om Indonesien, både fakta och skönlitteratur så därför blev jag glad över Diplomatdottern i Jakarta som jag fick av min mamma! Genom reportage om Indonesien, både under och efter diktatorn Suharto får läsaren inblick i Indonesiens dåtid och nutid. Boken levererar information men lyckas inte väcka någon djupare inspiration hos mig. Kanske kommer det senare, men i nuläget kategoriseras den som en bok som “endast” levererar fakta.

Pinocchioeffekten

Pinocchioeffekten är en bok om mänskligt beteende. Genom att proppa boken full med olika typer av mänskliga beteendeexperiment driver författarna tesen att mänskligt beteende är oerhört förutsägbart. En effekt som fått namet Pinocchioeffekten efter marionett dockan Pinocchio. Genom att kunna förutse människors beteende kan läsaren dra nytta av det.  Vissa av experimenten som beskrivs är intressanta men på det stora hela ogillar jag tonen i boken vilket drar ner helhetsintrycket.

P1100735

En imponerande väl underbyggd bok av Naomi Klein, författarinnan till No Logo. I boken undersöker Klein myten att den globala fria marknaden triumferade på demokratiskt väg. Genom en välskriven genomgång visar Klein på hur kriser av olika slag, i olika länderanvänts av ledare för att införa den fira marknaden . Boken går igenom den teoretiska bakgrunden som bygger på Milton Friedman och Chicagoskolan samt vem genomfört, vunnit samt förlorat på dessa förändringar.

Det är skrämnade och viktigt läsning, mer om boken på dess hemsida. Rekommenderas!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × five =