Ett måste!

 

50 sidor av 80 grader från Varmvattnet har jag läst och det är inga dåliga sidor. Min magkänsla säger att detta är en bok som kommer att infira alla mina förväntningar. Inte nog med det, författarinnan Karin Alfredssons böcker om läkaren Ellen Elg behandlar kvinnoförtrycket i världen ur olika aspekter. På ett engagernade och spännande sätt. Jag hoppas att det leder till att böckerna läses av en bred publik som får upp ögonen för världens orättvisor, hur de slår på individ och samhällsnivå. Och inte minst, hur allt faktiskt hänger samman på ett eller annat sätt.

I bokens centrum står Ellen Elg, läkare med uppdrag i Zambia. I bokens början är hon på väg från Sverige till Zambia på tt nytt uppdrag. Men det är inte bara Ellen läsaren får möta utan även Beauty som förutom sitt arbete på ett tegelbruk är byns barnmorska ett yrke hon ärvt från sin mor.

Efter endast 50 lästa sidor är jag fast, mina egna bilder, känslor och dofter från min tid i Östafrika blandas med och berika historien. Många tankar som jag funderat över och diskuterat med andra kommer upp i boken. Men även mina starka känslor av maktlöshet gör sig påminda. Att det i många situationer behövs så lite för att kunna förbättra en situation och att det finns resurser i världen att utjämna orättvisormed.  Men att ovilja och politisk prestige många gånger står ivägen. Men också mina känslor av att höra hemma, människornas värme och vilja att hjälpa väcks till liv.

“Som alltid är det de mest utsatta som drabbas, och de flesta av dem är kvinnor. Och som vanligt är det de som styr världen, med ekonomisk eller ideologisk makt, som står för hoten. Av dem är de flesta män.” – Så sant som det är sagt! Detta och annat går att läsa om på Karin Alfredssons hemsida. En hemsida som jag verklgien kan rekomendera!

4 thoughts on “Ett måste!

  1. Pingback: www.ordblogg.se » Bilder från mitt Afrika

  2. Pingback: www.ordblogg.se » 80 grader från Varmvattnet

  3. Det later superintressant, skall genast lagga den till min laaanga onskelista pa adlibris.

    Vart i Östafrika var du? Sjalv bor jag i Tanzania!

  4. Åh vad spännande! Vad gör du i Tanzania? Jag har främst varit i Uganda och Kenya. Men jag har även besökt Tanzania, Dar es Salaam och Zanzibar! Det var helt fantastiskt och jag längtar verkligen tillbaka!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + 6 =