En ovanligt torr sommmar, mitt i vintern

De senaste veckorna har jag gått en promenad nästan varje dag och det beror inte på min önskan att  infria mitt nyårslöfte att motionera mer utan på att sällskapet är så trevligt. Annie Cabbot och Alan Banks, vilka är huvudpersonerna i En ovanligt torr sommar skriven av Peter Robinson. Jag lyssnar på den som ljudbok och den gör det mycket lättare att komma ut på min dagliga promenaden.

Boken är en deckare som utspelar sig i England där poliserna Bank och Cabbot får i uppdrag att lösa ett mordfall där ett skelett hittas i den övergivna byn  Hobb’s End. Boken är uppbyggd av två parallell historier, den första utspelar sig i vår tid och där får läsaren följa polisens arbete fallet. Den andra historien utspelar sig under andra världskriget i Hobb’s End där vi får lära känna byn och dess invånare.

Letar man efter en snabb deckare där all fokus ligger på att lösa fallet är detta fel bok. Lika mycket som den handlar om fallet tar den upp polisernas privatliv och livet i Hobb’s End under kriget. Men har man inget mot det är boken riktigt bra! Detta är den första boken jag läser/lyssnar på av Peter Robinson och jag gillar den, i några av de recencioner jag läst om den står det att det är en av hans bästa. Han har nämligen skrivit en hel rad böcker om detta deckar par. Som jag uppfattar det är En ovanligt torr sommar den första i ordningen.

År 2001 belönades En ovanligt torr sommar med Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman. Den har även erhållit det prestigefyllda Franska deckarpriset Le Grand Prix de Littérature Policiére och Anthony Award.