Shopping och trafik i Jakarta

Trots att min mage gör ont mÄste jag sÀga att mitt spontana intryck av landet och denna del av vÀrlden Àr positivt! Men det Àr i och för sig inte sÄ konstigt jag har bott pÄ ett fint hotell, haft tillgÄng till bra taxi och varit pÄ coola shoppingcentrum. Det Àr dock inte bara det, mÀnniskor Àr trevliga, hjÀlpsamma och har ofta ett genuint leende pÄ lÀpparna. Det Àr mycket nya intryck hela tiden!

Det dÀr med kommunikationen Àr inte sÄ lÀtt alla gÄnger. MÄnga indoneser i serviceyrken ger sken av att kunna mer engelska Àn de kan och nÀr man stÀllt sin frÄga nickar precis som att de förstÄr. Oftast har de ingen aning om vad man vill. Det tar en stund att reda ut det, men det gÄr alltid efter ett tag.

Hittills har jag stött pÄ tre olika typer av shopping. Den första typen försÀljning utmed gatorna Àr alla de mÀnniskor som sÀljer mat, dryck och annat smÄtt frÄn vagnar vid vÀgkanten. Sen finns det ju alla dessa mÀn (Àn har jag bara sett mÀn) som sÀljer tidningar, snacks, cigaretter och annat smÄtt bland bilarna.
Den andra typen stĂ„r i skarp kontrast till den första och Ă€r riktigt lyxiga köpcentrum. PĂ„ ett sĂ„dant hamnade vi igĂ„r efter att ha bett en kille i personalen att be taxichauffören köra oss till ett köpcentrum. Det var sĂ„ fint att det nĂ€stan var löjligt. Bara mĂ€rkesbutiker, tjusiga restauranger, isbana o s v. I varje affĂ€r arbetat det alldeles för mycket personal i förhĂ„llande till det tunna kundunderlaget. Det verkar vara ett genomgĂ„ende tema hĂ€r. Det var intressant att kolla en stund men det passade inte riktigt min plĂ„nbok . I detta köpcentrum handlade vi i den mest vĂ€lordnade matbutik jag nĂ„gonsin varit inne i. Allt var sĂ„ fint uppstĂ€llt att till och med en pedant som jag blir mörkrĂ€dd
 SĂ„ fort man tagit nĂ„got, t ex en vattenflaska och lagt i sin korg var en anstĂ€lld framme och stĂ€llde dit en ny. Jag tror vi blev lite övervĂ€ldigade av alla nya matvaror och all denna perfektion att vi endast handlade lite vatten, Cola och salta kex.
Den tredje typen Ă€r ocksĂ„ ett shoppingcenter, men mer för vanliga mĂ€nniskor. Idag var det en annan kille som arbetade pĂ„ hotellet som hjĂ€lpte oss med vart vi skulle. Han kunde lite mer engelska och undrade om vi ville Ă„ka till ett billigt eller dyrt köpcentrum. Vi valde det billiga! Det var kortare restid, kanske 10 min med taxi, men sĂ„ var det heller inga köer. NĂ€r taxin kör upp vid köpcentrat Ă€r det vakter som kollar att det inte finns bomber i bagageutrymmet. I alla fall Ă€r det vad jag tror det kollar. NĂ€r vi kom in kĂ€ndes det direkt att detta var ett köpcentrum för vanligt folk. DĂ€r var mer mĂ€nniskor i rörelse och Ă€ven om det var vĂ€ldigt fint och förmodligen för dyrt för den vanliga indonesiern sĂ„ kĂ€ndes det mer normalt. VĂ„rt första uppdrag var att hitta nĂ„got att Ă€ta. Vi Ă„kte upp till vĂ„ning 3A som var en gigantisk Food Court med fler restauranger Ă€n det gick att rĂ€kna. SĂ„ mycket att vĂ€lja pĂ„, vi mĂ„ste verkligen ha sett ut som tvĂ„ Ă„snor med noll koll
 Men, men det fĂ„r man bjuda pĂ„. Tillslut bestĂ€mde vi oss för ett stĂ€lle som hette ”Rice and Noodels”. Vi tog bĂ„da vegetariskt – nudlar och grönsaker. Helt ok.

Jag hade dock svĂ„rt att koncentrera mig pĂ„ maten dĂ„ det hĂ€nde sĂ„ mycket runt omkring. Vi verkade ha valt kidsens mötesplats. DĂ€r var vĂ€ldigt mĂ„nga ungdomar som kom dit efter skolan för att Ă€ta, hĂ€nga snacka och kolla in varandra. Det kĂ€ndes lite som ”the place to be”.

Efter ett tags letande hittade vi en mataffĂ€r pĂ„ bottenvĂ„ningen i centrat. En megastor affĂ€r som dock inte var lika vĂ€lordnad som den förra. Efter att bara ha gĂ„tt runt en stund, kollat in alla annorlunda varor och lyssnat till affĂ€rsmusiken, Europop pĂ„ hög volym
 kĂ€ndes det lagom att Ă„ka hem.

Taxin hem tog lÀngre tid, mycket trafik. Men det gjorde inget, jag hann fota en del genom taxi fönstret.

Att ta sig fram i Jakarta kÀnns som ett mission impossible om man Àr i stan för första gÄngen och inte har en aning om nÄgot. DÄ Àr det helt klart det smartaste valet taxi. Det finns visst en hel del skumma taxibolag sÄ man ska ALLTID Äka med Blue Bird Group. Det ska vara sÀkra, seriösa och ha bra priser. De anlitas Àven av hotell och köpcentrumen, vi har Äkte med dem nÄgra gÄnger och det har fungerat jÀtte bra.

Med tanke pĂ„ alla intryck, fĂ€rger, lukter,smaker och syner sĂ„ kĂ€nns det sĂ„ fattigt att försöka förmedla allt det genom bara nĂ„gra bilder och en liten text… Men jag hoppas att det i alla fall ge en lite uppfattning om vad jag upplever hĂ€r!