Shopping och trafik i Jakarta

Trots att min mage gör ont måste jag säga att mitt spontana intryck av landet och denna del av världen är positivt! Men det är i och för sig inte så konstigt jag har bott på ett fint hotell, haft tillgång till bra taxi och varit på coola shoppingcentrum. Det är dock inte bara det, människor är trevliga, hjälpsamma och har ofta ett genuint leende på läpparna. Det är mycket nya intryck hela tiden!

Det där med kommunikationen är inte så lätt alla gånger. Många indoneser i serviceyrken ger sken av att kunna mer engelska än de kan och när man ställt sin fråga nickar precis som att de förstår. Oftast har de ingen aning om vad man vill. Det tar en stund att reda ut det, men det går alltid efter ett tag.

Hittills har jag stött på tre olika typer av shopping. Den första typen försäljning utmed gatorna är alla de människor som säljer mat, dryck och annat smått från vagnar vid vägkanten. Sen finns det ju alla dessa män (än har jag bara sett män) som säljer tidningar, snacks, cigaretter och annat smått bland bilarna.
Den andra typen står i skarp kontrast till den första och är riktigt lyxiga köpcentrum. På ett sådant hamnade vi igår efter att ha bett en kille i personalen att be taxichauffören köra oss till ett köpcentrum. Det var så fint att det nästan var löjligt. Bara märkesbutiker, tjusiga restauranger, isbana o s v. I varje affär arbetat det alldeles för mycket personal i förhållande till det tunna kundunderlaget. Det verkar vara ett genomgående tema här. Det var intressant att kolla en stund men det passade inte riktigt min plånbok . I detta köpcentrum handlade vi i den mest välordnade matbutik jag någonsin varit inne i. Allt var så fint uppställt att till och med en pedant som jag blir mörkrädd… Så fort man tagit något, t ex en vattenflaska och lagt i sin korg var en anställd framme och ställde dit en ny. Jag tror vi blev lite överväldigade av alla nya matvaror och all denna perfektion att vi endast handlade lite vatten, Cola och salta kex.
Den tredje typen är också ett shoppingcenter, men mer för vanliga människor. Idag var det en annan kille som arbetade på hotellet som hjälpte oss med vart vi skulle. Han kunde lite mer engelska och undrade om vi ville åka till ett billigt eller dyrt köpcentrum. Vi valde det billiga! Det var kortare restid, kanske 10 min med taxi, men så var det heller inga köer. När taxin kör upp vid köpcentrat är det vakter som kollar att det inte finns bomber i bagageutrymmet. I alla fall är det vad jag tror det kollar. När vi kom in kändes det direkt att detta var ett köpcentrum för vanligt folk. Där var mer människor i rörelse och även om det var väldigt fint och förmodligen för dyrt för den vanliga indonesiern så kändes det mer normalt. Vårt första uppdrag var att hitta något att äta. Vi åkte upp till våning 3A som var en gigantisk Food Court med fler restauranger än det gick att räkna. Så mycket att välja på, vi måste verkligen ha sett ut som två åsnor med noll koll… Men, men det får man bjuda på. Tillslut bestämde vi oss för ett ställe som hette ”Rice and Noodels”. Vi tog båda vegetariskt – nudlar och grönsaker. Helt ok.

Jag hade dock svårt att koncentrera mig på maten då det hände så mycket runt omkring. Vi verkade ha valt kidsens mötesplats. Där var väldigt många ungdomar som kom dit efter skolan för att äta, hänga snacka och kolla in varandra. Det kändes lite som ”the place to be”.

Efter ett tags letande hittade vi en mataffär på bottenvåningen i centrat. En megastor affär som dock inte var lika välordnad som den förra. Efter att bara ha gått runt en stund, kollat in alla annorlunda varor och lyssnat till affärsmusiken, Europop på hög volym… kändes det lagom att åka hem.

Taxin hem tog längre tid, mycket trafik. Men det gjorde inget, jag hann fota en del genom taxi fönstret.

Att ta sig fram i Jakarta känns som ett mission impossible om man är i stan för första gången och inte har en aning om något. Då är det helt klart det smartaste valet taxi. Det finns visst en hel del skumma taxibolag så man ska ALLTID åka med Blue Bird Group. Det ska vara säkra, seriösa och ha bra priser. De anlitas även av hotell och köpcentrumen, vi har åkte med dem några gånger och det har fungerat jätte bra.

Med tanke på alla intryck, färger, lukter,smaker och syner så känns det så fattigt att försöka förmedla allt det genom bara några bilder och en liten text… Men jag hoppas att det i alla fall ge en lite uppfattning om vad jag upplever här!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

14 − 9 =