Nimis

Jag har besökt Nimis två gånger i mitt liv. Första gången var jag 11 år och andra gången var nu i helgen, 17 år senare…
Det är inte helt riskfritt att besöka platser man besökt som barn och blivit väldigt imponerad av när man blivit vuxen. Risken är att man som vuxen inte alls finner platsen lika imponerande och därmed förstöra de barndomsminnen man hade därifrån. Med detta i åtanke funderade jag på om det var värt att ta risken att försötra mina barndomsminnen från Nimis med ett vuxenbesök. Svaret blev ja. Så i söndags bar det av och med livet som insats (det är verkligen inte helt enkelt att ta sig ner till Nimis) kom jag dit. Jag måste säga att dessa träskulpturer av mestadels drivved fortfarande imponerade på mig! Det är ett häftigt ställe att besöka, dess otillgänglighet, konstverkets sårbarhet och naturen, stenarna, havet och de sluttande kullarna.

Det finns inga skyltar som visar vägen till Nimis, istället får man följa stora N, sprayade på träden.

En bit av vägen ner till Nimis

Men vad är då Nimis?
Nimis är ett konstverk som går att finna på Kullaberg i Höganäs kommun som ligger i nordvästra Skåne.
Nimis är byggt av konstnären Lars Vilks och det är ett konstverk som han fortfarande arbetar med. Uppförane av Nimis började 1980 och pågår fortfarande. När jag var där i söndags kom Lars Vilks gående med några grenar/bräder som han spikade fast. Nimis ligger i ett naturreservat och det är ganska svårt att ta sig dit, han saknar även byggtillstånd för konstverket vilket har lett till ett antal juridiska processer kring konstverket. Dessa juridiska processer är enligt Vilks också en del av konstverket.
Lars Vilks har utropat området som Nimis står på som en självständig stat, Ladonien. För vidare information sök på google eller wikipedia (där jag har hämtat delar av ovanstående information)

Oavsett vad man anse om Vilks och att han har byggt ett konstverk utan bygglov i ett naturreservat så måste jag beundra det faktum att han så ihärdigt har arbetat med detta projekt sedan 1980. Att han inte ger upp utan att han fortfarande kommer dit och fixar och donar. På Vilks hemsida www.vilks.net kan man läsa följande: Vilks har sedan 1980 besökt platsen över 5000 gånger och han har använt ca 160 000 spik för att bygga och reparera Nimis. Ca 30 000 människor besöker årligen verken.

Lite fler bilder från mitt besök på Nimis: