Höstens färger & Hon som tittade in

En gråmulen dag i början av oktober tog jag minstingen i vagnen och promenerade till Botaniska trädgården. Trots himlens massiva gråhet lyser Botan i höstens finaste färger.

Höst i botan_1

Väl där blev det flera varv i trädgården med kameran och medan minstingen sov gott i vagnen tog jag tillfället i akt att börja lyssna på Hon som tittade in av Karin Wahlberg.

Jag började lyssna helt förutsättningslöst,utan att ha läst något om bokens handling. Det är ett härligt sätt att ta sig an en historia. Utan några förutfattade meningar eller tankar kring vad som komma skall.

Höst i botan_2

Höst i botan_4

Höst i botan_5Hon som tittade in är den andra boken i Wahlbergs deckarserie om polisen Claes Claesson och läkaren Veronika Lundborg. Orsaken till att jag inte började med första boken var helt enkelt att MP3-skivan jag lånat på biblioteket med den första boken, Sista jouren, inte fungerade så då hoppade jag direkt till andra boken.

Hon som tittade in klassificeras som en deckare men för mig är det främst en karaktärsdriven historia (med mordiska inslag) som med ett psykologiskt djup och skärpa utforska olika teman genom ett antal olika människors liv.  När det kommer till handlingen så dör en människa i bokens början. Handlingen kretsar sedan kring den dominoeffekt som detta dödsfall medför för ett stort antal personer. Så själva deckaraspekten av boken känns mer som en ram för att kunna behandla andra ämnen. I hon som tittade in tas det upp så skilda ämnen som kvinnomisshandel, självmord, arbetsplatsmobbning och en hel del vardagsproblematik.

Så här, drygt halvvägs in i boken kan jag konstatera att detta är en serie jag kommer att läsa fler böcker ur. Det känns som en genomtänkt bok, både vad det gäller karaktärer och handling. Väl värd att lyssna på eller läsa.

Höst i botan_6

Karin Wahlberg är en produktiv författare som skriver på två helt olika serier dels en romanserien som utspelar sig på ett svenskt sjukhus under 1950-talet. I den serien har jag lyssnat på de två första delarna Än finns det hopp och Livet går vidare. Den andra serien är den deckarserie med polisen Claes Classon i en av huvudrollerna som Hon som tittade in ingår i. Förutom dessa serier har hon även skrivit en historisk roman och barnböcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen + four =